Kvaliteta zbirke

Često se događa da osoba nasljedi zbirku maraka od preminulog djeda, bake ili rođaka koji je mnogo godina svog života proveo u filateliji, te na kraju tu zbirku odluči prodati. 

Čest je slučaj također da gotovo sve što je osoba sakupila na kraju vrijedi vrlo malo.

Mladi kolekcionari čine istu grešku kada nakon 20 godina sakupljanja maraka pokušaju prodati svoju zbirku te na kraju shvate da je ono što su godinama akumulirali izuzetno uobičajeno i vrijedi vrlo malo.

Pa, kako možete spriječiti da se to ne dogodi kada dođe vrijeme za prodaju kolekcije ? Kako vaše marke mogu vrijediti tako malo kada ste uložili svo to vrijeme i novac?

Prema mom mišljenju, postoje dva čimbenika koji doprinose vrijednosti kvalitetne kolekcije maraka.

Prvo, je organizacija - ili nedostatak iste.
Može se desiti da kolekcija sadrži nekoliko desetaka albuma, međutim ako se marke određene države nalaze na različitima mjestima u nekoliko albuma onda je to velik problem.

Otkupljivaču ne postoji ništa gore i bolje otežavajuće nego prolaziti kroz hrpe i hrpe neorganiziranog materijala. U nedostatku strpljenja, otkupljivači brzo prolaze kroz kolekciju i ne uspiju odvojiti vrijeme kako bi vidjeli što zbirka stvarno sadrži. Zbog toga je ponuda za kupnju često vrlo niska.

Isto tako, ako je materijal u albumima ili knjigama zaliha kronološki organiziran , mnogo je lakše vidjeti što se tu sve nalazi. Čisti, organizirani albumi omogućuju ispitivaču da procijeni komletnost zbirke. Zbirka ne mora nužno biti u skupocjenim albumima, čak će i ručno rađene stranice biti prihvatljive, dotle dok je sve jasno označeno.

Drugi faktor koji pridonosi sjajnoj zbirci jest sadržaj.
Bez obzira na to koliko je zbirka dobro organizirana, ako sadržaj nije kvalitetan, ni zbirka neće biti kvalitetna ; Ako se na primjer radi o zbirci maraka nekakve mješavine čistih i korištenih, redovnih jeftinih i oštećenih marka. Mnogi kolekcionari također žive u zabludi da, ako je marka stara 50 godina onda vrijedi puno novaca.

Ako biste prodajom zbirke željeli nadoknaditi barem dio novca uloženog u zbirku, sakupljajte neko područje sa čvrstim planom.
Recimo da sakupljate Hrvatske marke ; sakupljajte samo poništene ili samo neponištene marke kako biste definirali sadržaj. Mješavina te dvije opcije izgleda šlampavo i općenito za pametnog kolekcionara nema nikakvu vrijednost. Ako već sakupljate, onda idite za kvalitetom a ne kvantitetom.

Poznavanje onoga što je u velikoj potražnji također pomaže, zato obratite pažnju na trendove.  Ako ste dovoljno pametni i imate sreće, ponekad možete pogoditi što će biti sljedeći popularni materijal.

Sakupljanje maraka iz cijelog svijeta nema nekakvu vrijednost, osim ako ste uspjeli sakupiti najmanje 75% maraka svake pojedine zemlje. Da biste to učinili trebat će vam oko 2000 albuma za marke- koliko je to vjerojatno?
Čak i sakupljanje 30 različitih zemalja odjednom zahtjevalo bi puno vremena i mnogo, mnogo novca.
Specijaliziranje na nekoliko pojedinačnih zemalja, ne previše u jednom trenutku, puno je pametnije. Ako marka košta više nego što si trenutno možete priuštiti, samo pričekajte. Imajte strpljenja pa je nabavite kasnije.

Hobi je, prije svega, strast.

Za one koji žele dobiti nešto zauzvrat za svoju kolekciju, uzmite u obzir slijedeće: loša kvaliteta materijala nikada neće za rezultat imati financijsku dobit već samo bol u srcu.
Prikupljanje maraka s time na umu zahtjeva više vremena i novca, ali ćete na kraju biti sretniji i zahvalni na tome.

I, za koju god se zbirku na kraju odlučili, nemojte sve samo bacati u kutije ili omotnice - organizirajte!

0
0
0
s2smodern

snjegovic gif

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

 


 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.