Filatelistička omotnica

U filateliji, pojam omotnice odnosi se na vanjsku stranu pisma s adresom, obično s poštanskim markama koje su poništene i izraz je koji se obično koristi među kolekcionarima koji sakupljaju poštanske marke i predmete iz poštanske povijesti.

Pojam ne uključuje sadržaj pisma ili paketa, iako je moguće pridodati zanimanje za predmet ukoliko je isti prisutan.

Sakupljanje omotnica igra važnu ulogu u povijesti poštanskih pošiljki, jer mnoge omotnice nose marke, poštanske brojeve i druge oznake, zajedno s imenima i adresama, što sve pomaže da se omotnica postavi u određeno vrijeme i mjesto u povijesti.

Izraz potječe iz prakse pokrivanja pisma savijanjem odvojenog lista o pismo, kako bi se pismo fizički zaštitilo i time spriječila povreda povjerljivosti.

U prvoj polovici 19. stoljeća postala je moda izrezati omotnicu u obliku dijamanata ili romba. To je bila prethodnica inačice omotnice koju danas poznajemo.

Njena pogodnost i popularnost doveli su do usvajanja dizajna romba za posebne pretplatne poštanske omotnice i omotnice izdane 1840. nakon što su Rowland Hill i drugi uveli poštanske reforme.

Filatelistička omotnica je kuverta pripremljena s markom i adresom, poslana putem sustava za dostavu pošte u svrhu stvaranja kolekcionarskog predmeta.


Wikipedia

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.