Filatelistička omotnica - što bi kolekcionar početnik trebao znati

Dugo su vremena kolekcionari poštanskih maraka i entuzijasti smišljali kreativne načine kako nabaviti i prikupiti poštanske marke za svoje zbirke.

Jedna od takvih strategija uključuje korištenje filatelističkog omota ili omotnice napunjene markama i adresom i poslane putem sustava poštanske dostave s ciljem povećanja nečije zbirke.

Bila je uobičajena praksa da kolekcionari poštanskih maraka međusobno razmjenjuju pisma u nadi da će se dočepati vrijednih poštanskih maraka.

Praksa je započela u 19. stoljeću. I dok se većina kolekcionara više fokusira na omotnice prvog dana, neki ih vide kao nevažne marke koje nisu vrijedne sakupljanja.

Ovi kolekcionari žele poštanske marke koje su korištene u stvarnom svijetu i spremni su platiti premiju za njih.

Kada je riječ o filatelističkim naslovnicama, one se obično odnose na ceremoniju prvog dana izdavanja maraka i prve letove zrakoplovne pošte.

To uključuje poštanske žigove i žigove koji su se koristili u to vrijeme, obrađeni kroz opći poštanski sustav.

U nekim slučajevima ove su omotnice povijesne prirode, obilježavaju važan događaj poput lansiranja u svemir ili državnog praznika.

 

Vrste filatelističkih omotnica

Trenutno su na tržištu dostupne različite kategorije filatelističkih omotnica, a najčešće su omotnice prvog dana (FDC) ili prva izdanja maraka.

Ostale zanimljive kategorije filatelističkih omotnica uključuju prigodne poništavanja i poništavanja s neuobičajenih mjesta, omotnice tipa 'jedan od svega', pa čak i zadnji dan usluge poništavanja od strane poštanskog ureda. .

Zbog popularnosti filatelističkih omotnica, ima onih koji pokušavaju progurati pojedine omotnice kao filatelističke omotnice vrijedne kolekcije. Možete izbjeći zamku i usredotočiti se samo na originalne omote tako da obratite pozornost na neke značajke i karakteristike:

· Poklopac omotnice mora biti zapečaćen i prazan
· Naslovnica će vjerojatno biti naslovljena na popularnog trgovca
· Uključeno je više maraka koje premašuju uobičajeni broj poštanskih ureda
· Cijeli set dostupan je za određeno izdanje i raspoređen prema vrijednostima
· Ponekad će omot imati posebne motive, koji se obično nalaze na lijevoj strani filatelističkog omota
· Na naslovnicama se nalazi čudna kombinacija maraka tiskanih i izdanih u različitim vremenskim razdobljima
· U donjem desnom kutu filatelističkih omota nalazi se samoljepljiva etiketa ili pečat

Iako entuzijasti i kolekcionari imaju različite stavove prema originalnim omotima i 'proizvedenim' omotima, činjenica je da se svi šalju tradicionalnom poštom i poštanskim sustavima koji dolaze zajedno s uobičajenim poštanskim žigom i poštanskim markama.

 

Pošta Zeppelin

U prošlosti su izdane brojne filatelističke omotnice, ali jedna od najpopularnijih je Zeppelin mail.
Bila su to pisma koja su slana cepelinom i imaju posebne oznake i poštanski žig.

Cepelini su bili vrlo popularni 1930-ih, jer su bili najbrži način za dostavu pošte preko Atlantika, i tada su prenosili većinu pošte, a veliki dio te pošte bili su omoti za prve letove.

Djelovanje ovog sustava za dostavu pošte dijelom su financirali kolekcionari i entuzijasti tog razdoblja.

Izvor : StampCircuit

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.