Što sakupljati ?

S obzirom na to da je do sada tiskano preko milijun različitih poštanskih maraka (i taj se broj iz godine u godinu povećava za 10 000 novih izdanja) , osnovno pitanje koje se nameće svakom budućem filatelistu je: Kako se snaći u ogromnom „moru“ filatelističkih izdanja ?


Mnogi stariji filatelisti savjetuju početnicima da sakupljaju sve marke na koje naiđu i koje su dostupne za kupovinu, međutim to može biti promašaj već u startu i kasnije može doći do gubitka volje za ovim lijepim hobijem.

Takvim načinom sakupljanja marka gomilaju se u klaserima i izdanja koja su bezvrijedna, a ponekad i nepoželjna za izlaganje. Kako bi se sve to izbjeglo, predlažemo da svaki početnik skuplja u početku marke sa žigom raznih zemalja koje može dobiti na poklon ili pronaći kod prijatelja i rodbine.

 

Svrha sakupljanja maraka sa žigom je da se početnik upozna sa poštanskim markama raznih država, a i da se već u startu ne optereti materijalno. Međutim, nije pogrešno ukoliko početnik želi sakupljati jednu od filatelističkih tema. To može biti sport, umjetnost, flora, fauna, folklor, promet, medicina, arhitektura, glazba, turizan, zaštita prirode, heraldika. Na taj se način početnik usmjerava da ne sakuplja i ne kupuje izdanja koja kasnije neće moći povezati u cjelinu, odnosno zbirku.

Tematska se zbirka ne stvara samo kupovinom skupih serija, omotnica, blokova, maksimum karti i sličnih izdanja, već može biti sastavljena od najjeftinijih poštanskih maraka i opet će biti straktivna, lijepa i ono najvažnije, bit će osobno djelo što je u filateliji najpozitivnije.

Osim poštanskih marka preporuča se sakupljati i ostala poštanska izdanja kao što su poštanski blokovi, omotnice prvog dana (FDC – First Day Cover), prigodne omotnice, maksimum karte, obična pisma i karte s markama i žigovima, listove prvog dana.

 


Literatura
Z. Jakobović - Vodič kroz filateliju

 

 

 

 

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

 


 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.