Raspoznavanje vrsta tiska

Čini se da je među filatelistima znanje o tisku maraka i raspoznavanju istog najmanje prisutno. Zaista nema potrebe da to bude tako budući da bismo uz samo malo uloženog truda mogli dešifrirati sve primjere i oblike tiska. Na kraju krajeva, različitih vrsta tiska i nema toliko mnogo, a i večina maraka je tiskana jednom vrstom tiska pri čemu raspoznavanje nije potrebno.

U primjerima gdje su marke tiskane u dva ili više različitih vrsta tiska u katalozima stoje upute kako pristupiti raspoznavanju, pa je u tom slučaju je potrebno znanje i vještina u raspoznavanju tiska, te primjereni alat - povećalo, a po potrebi i dobrog prijatelja koji se razumije u tisak.

Tehnike tiska u grubo dijelimo na reljefni tisakduboki tisak i plošni tisak. Svaki od njih ima nekoliko različitih tehnika koje je također poželjno znati raspoznati. Sve ostale detalje oko korištenja prijenosa boje i papira kao i raznih tehnoloških poboljšanja ipak nije potrebno znati. Moramo znati samo glavne karakteristike pojedinog tiska kako bismo ga razlikovali od drugih vrsta i na toj osnovi pravilno razvrstali marke.  

Kod reljefnog tiska razlikujemo ručni print koji se pri tiskanju maraka vrlo rijetko koristi. Tu vrstu tiska možemo usporediti s upotrebom običnog pečata i prepoznajemo ga po neravnomjerno raspoređenoj boji.  Mnogo više se koristi knjigotisak ili Buchdruck (njem.) kod kojeg na tiskarsku ploču (kliše) pritisnemo papir ili obratno. U oba slučaja se boja nanosi na površinu kišeja. Pritisak na kliše prouzrokuje istiskivanje boje oslikane površine prema vanjskim rubovima, zbog čega su rubovi tamnije obojani, malo nabrekli i neujednačeni. Konture slike su grube i izražene dok su linije podebljane i rijeđe.

Kod ne-opranih maraka knjigotisak možemo utvrditi na način da marku okrenutu poleđonom pridignemo izvoru svjetlosti pod određenim kutom pri čemu na papiru možemo opaziti izbočenja na mjestima gdje su i na klišeju bila izbočenja.  

Visoki tisak - knjigotisak 
primjeri maraka izdanja države SHS u godinama 1918-1920
gornji red tiskan je visokim knjigotiskom, donji red je tiskan plošnim kamenotiskom

 

Nešto sofisticiraniji je indirektni visoki tisak ili Indirekt Hochdruck (njem.) takozvani Letterset koji uklanja neke nedostatke knjigotiska. Boja iz klišeja se prenosi na intermedijarni valjak, a odatle na papir. Na taj način dobivamo oštrije i jednakomjerno obojene rubove što ujedno marki daje ljepši izgled.

Razlika između knjigotiska i letterseta na njemačkim markama 

 

Primjer knjigotiska (sa niskim grubim šrafiranjem) i ofset tiska (sa potpuno glatkom površinom) 

 

 

Skupini visokog tiska također pripada reljefni tisak (Prägedruck) pri kojem papir prolazi između matrice i patrice , tako da je nakon tiska papir zapravo konkavno ili konveksno izbočen.

Reljefni tisak - visoki tisak 

 

Primjer reljefnog tiska u kombinaciji sa dubokim raster tiskom,
offsetnim i dubokim linijskim tiskom

 

Kod dubokog tiska razlikujemo linijski duboki tisak (Stichtiefdruck) koji je vrlo raširen u izradi maraka. Postupak zahtijeva vrlo visoku preciznost izrade tiskarske ploče, zbog čega je i relativno skup, međutim izrada se isplati budući da u velikoj mjeri spriječava krivotvorenje. 

Slika marke sa crtama (linijama) se urezuje u tiskarsku čeličnu ili bakrenu ploču. U rezove (koji mogu biti različite dubine i širine) se utrljava boja kako bi gornja površina tiskarske ploče ostala čista. Kada se preko ploče pritisne vlažni papir te se potom podigne, on upije boju iz rezova. Poštanske marke tiskane u ovoj tehnici možemo prepoznati po prednjem malo uzdignutom reljefu, kojeg zapravo stvara boja. Te marke su malo grublje površine što možemo i osjetiti laganim prijelazom prsta preko slike. Možemo u tu svrhu iskoristiti i aluminijsku foliju na način da je položimo preko površine marke i lagano protrljamo. Ukoliko uočite blagi reljef na foliji, onda se zasigurno radi o čeličnom reljefnom tisku (Stahlstich) ili bakrenom reljefnom tisku (Kupferstich). Slika marke tiskane ovom tehnikom je fina sjajna i čista. Zbog sušenja vlažnog papira nakon ispisa mogu se javiti različite dimenzije slike na marki, posebno u slučaju višestrukog reprinta. 

 

Duboki tisak

 

Švicarska - linijski duboki tisak (bakrotisak) 

 

Druga vrsta dubokog tiska je točkasti duboki tisak (Rastertiefdruck) kod kojeg su urezne linije zamijenjene mrežastim poljem točaka (rasterom). Polje točaka može biti rijeđe ili gušće te pliće ili dublje, čime se određuje i oblikuje slika koja je upravo zbog ovakvog načina dodavanja boje vrlo mekana. Zbog rastavaljanja slike na točke rubovi ravnih površina (uključujući i slova) gube na oštrini. Uz pomoć dobrog povećala točkasti duboki tisak je vrlo jednostavno utvrditi.

Primjer tri različita tiska norveških maraka 
30 öre: knjigotisak sa karakterističnim mutnim rubovima
12 öre: raster duboki tisak vidljiv po postepenim linijama
4 krone: linijski duboki tisan s izvanrednom oštrinom i čistoćom slike

 

primjer austrijskih maraka : raster duboki tisak sa tiskarske ploče i
bakrorez (gravura) sa tiskarskog valjka 

 

Za izradu izuzetno lijepih maraka koristi se izrazito gusta mreža točaka takozvana heliogravura. Ona se koristi samostalno ili pak vrlo često u kombinaciji sa dubokim linijskim tiskom.

Švicarske marke tiskane u heliogravuri poznate tiskare Courvoisier

 

Kod plošnog tiska razlikujemo kamenotisak (Steindruck) koji je stariji i više klasičan način tiskanja marki poznat pod nazivom litografija ili ofset tisak (Offsetdruck) - strojno sofisticiraniji način tiskanja velike nakade višebojnih maraka. U oba slučaja se površina tiskarske ploče (kamene ili metalne) kemijski obrađuju na način da samo određeni djelovi površine preuzimaju boju. Različitim prijenosima se preko valjaka na papir otiskuju slike koje po izgledu budu malo blijede i bezizražajne. Dakle, nemaju podudarnih kontura niti izbočenja ili pak udubljenja. Za taj se tisak koristi papir za brzo sušenje koji je bez sjaja tako da se takve marke često dodatno premazuju lakom. Plošni tisak na marki je potpuno gladak i upravo zbog toga lako prepoznatljiv, pod pretpostavkom da imate ponekog iskustva u prepoznavanju. 

Plošni ofset tisak

 

 

Serija slovenskih maraka (lakiranih i nelakiranih) tiskanih u ofsetu 

 

Na markama kombiniranog tiska koriste se dvije ili više tehnika tiskanja istodobno. Najčešće se kombinira ofset i duboki linijski tisak te heliogravura i visoki linijski tisak, dok se druge kombinacije rijeđe javljaju.

 

Jugoslavenske marke - kombinacija ofset tiska sa dubokim linijskim (lijevo) 
duboki raster u kombinaciji sa linijskim tiskom (desno)  

 

Ujedinjeni narodi (Švicarska) : kombinirani ofset tisak u kojem je ukomponirana silueta čovjeka u reljefnom tisku
(prednja strana je izbočena dok je stražnja udubljena)

 

 

 

 Izvor : filatelija

 

 

 

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.