Organiziranje i pohrana zbirke

 

Nakon nekog vremena provedenog u filateliji, većina kolekcionara se odluči na sužavanje zbirke i fokusiranje na određenu kategoriju maraka. Čak i ako se odlučite za sakupljanje mnogo šireg spektra maraka, ipak biste trebali odabrati određenu temu koja će vam biti polazna točka pri razvrstavanju kolekcije.

Možete izabrati neku od slijedećih opcija:


Država
ovo je jedan od najčešćih načina sortiranja zbirke. Neki filatelisti nastoje prikupiti najmanje po jednu marku iz svake zemlje svijeta.

Tematika
odaberite poštanske marake koje imaju za vas neko posebno značenje, ili marke koje se vam lijepe ili zanimljive. Leptiri, cvijeće, umjetnost, glazba, sport, poznati ljudi, avioni samo su neke od mnogih tema koje se mogu pronaći na poštanskim markama.

Boja ili oblik
Razvrstavanjem po boji možete načiniti vrlo zanimljivu zbirku maraka. Za izazov, pokušajte pronaći marke u neobičnim oblicima poput trokuta, romba i sl. Primjerice, Hrvatska je pošta izdala poštansku marku u obliku srca.

Kupite album za marke
Filatelistički album omogćit će vam da svoje marke lijepo i pregledno razvrsate u vidljivim redovima i stranicama te će ujedno štititi vaše marke od mogućih oštećenja. Neki od albuma dolaze sa slikovnim prikazima maraka iz određene zemlje ili godine, tako da svoje marke možete staviti preko tih slika kako ih budete prikupili.

Neki albumi su uvezeni dok su drugi vezivni i u njih se mogu umetati filatelistički listovi. Postoje albumi sa bijelom pozadinom i sa crnom pozadinom na kojoj su marke lijepše izražene.

album crni listoviAlbum za svoje marke možete kupiti preko Filatelističkog kluba "Marija Hunjak"

Neki albumi dolaze sa hawidom odnosno plastičnim đepićima u koje se pohranjuju marke, dok postoje  albumi u koje je potrebno pričvrstiti marke ljepljivom trakom, takozvanim falcom, koji će ipak ostaviti trajni trag na poleđini marke.

 
Odaberite između slijedeće dvije opcije:

Falc - mali presavijeni komadić ljepljivog papira. Koristite ga tako da lagano navlažite kraći dio papira te ga zaljepite na poleđinu marke. Potom navlažite dulji dio papirića pa pričvrstite marku na papir albuma. Napomena; ova tehnika nije preporučljiva za skupocjene marke.

 

falc

 

Hawid - plastične košuljice koje su dosta skuplje, ali daleko bolje za vaše marke. Stavite marku u košuljicu, navlažie poleđinu hawida te ga pričvrstite u album.hawid djepic

 

 

 

pohrana zbirkeUkoliko vaš album ima stranice u koje se s obje strane mogu umetati marke, u tom slučaju između njih stavite list plastične folije kako biste spriječili mađusobno trenje ili kidanje maraka.

Polietilen ili polipropilen su primjeri učinkovitih zaštitnih plastika, ali moguće je da ćete biti u mogućnosti pronaći neke druge vrste zaštite. Svakako izbjegavajte vinilne plastike koje dugoročno neće moći učinkovito zaštititi materijal.

I na kraju, spremite svoj album na sigurno,uvijek u okomitom položaju i nikada pod pritiskom na bočne stranice,odnosno korice. Vlaga, svjetlost i konstantne promjene u temperaturi mogu upropastiti vašu zbirku, tako da je za preporuku držati zbirku podalje od vrućih tavana i vlažnih podruma.

Također, nemojte držati albume u blizini izlaznih vrata ili betonskih zidova budući da se preko njih u albume može uvući vlaga, a ako zbirku držite blizu poda, dobro bi bilo staviti je najprije u kutiju.

 

 

0
0
0
s2smodern

Donacije za Filatelistički Klub

Ukoliko želite podržati rad Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak" i dati nam vjetar u leđa da budemo još bolji u našoj namjeri da ljubiteljima filatelije ponudimo sve potrebne informacije, možete to učiniti svojom dobrovoljnom novčanom donacijom na naš IBAN račun 

HR424840081104081825


 

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

 


 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.