michel katalozi

Identificiranje rijetkih maraka

Za identifikaciju rijetkih maraka koristite filatelističke kataloge. Filatelistički katalozi su izvrstan izvor, budući da sadrže ilustriranu listu maraka raspoređenih prema kronološkom redu izdavanja i trenutačnu tržišnu vrijednost marke. Najšire prihvaćeni katalozi u Europi su njemački Michel katalozi, međutim, koriste se još Stanley Gibbons za izdanja Velike Britanije, Yvert et Tellier za izdanja Francuske, Scott u Americi.

Pogodnost članstva u Filatelističkom klubu "Marija Hunjak" je mogućnost posudbe i korištenja svih kataloga Michel izdanja koje Klub posjeduje. Članovi kluba također imaju pristup online Michel katalozima.

Identifikaciju započnite pregledom marke povečalom 
Mnoga izdanja maraka je moguće razlikovati samo po nijansi boje, određenoj liniji ili jednoj jedinoj točki, stoga je povećalo jednom kolekcionaru vjerojatno najvrijedniji alat. Mala povećala kao u draguljara vrlo su efektna za većinu hobista, ali kod izrazito skupocjenih maraka ili onih koje je teško identificirati javlja se potreba za moćnijim povečalom koje ima ugrađenu svjetiljku.

Koristite zubomjer 
Ovo pomagalo mjeri veličinu perforacije marke i neophodan je svim naprednim filatelistima. Zubomjer će vam pokazati koliko perforacija ima u 2 centimetra što može znatno utjecati na vrijednost marke. 

U primjeru perforacije 11x12 prvi se broj odnosi na horizontalnu a drugi na vertikalnu perforaciju. Posebno obratite pažnju ako je u katalogu navedeno da marka postoji u različitim preforacijama.

Papir koji se koristi za tiskanje maraka ponekad ima vodeni žig, koji je često preslab da bi ga se moglo vidjeti ako ga pridignemo izvoru svjetlosti. Ako imate marku koja ima vodeni žig, za njegovu identifikaciju će vam biti potrebna specijalna tekućina koja je netoksična i sigurna za marke. Položite marku na crni plato ili u crnu zdjelicu te ju nakapajte tekućinom kako bi se otkrio vodeni žig.
Ovo je također dobar način za otkrivanje nabora i skrivenih popravaka na marki.

Ukoliko ne želite smočiti svoje marke, u tom slučaju kupite specijalizirani alat poput sinoskopa ili Roll-a-Tector za otkrivanje vodenog žiga.

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.