Prvi katalog

 

Engleski zoolog John Edward Gray (1800-1875) može se opisati kao prvi kolekcionar marka, budući da je na službeni dan izdavanja marke Penny Black 6. svibnja 1840. kupio nekoliko primjeraka kako bi ih sačuvao kao kolektivni predmet.

Gray John EdwardJohn Edward Gray

 

Više o Johnu Edwardu Grayu kasnije u seriji "Povijest filatelije", budući da on igra važnu ulogu u ranoj filatelističkoj povijesti.

 

Oko 1860. godine postojalo je već podosta kolekcionara, a potreba za popisom ili katalogom izdanih maraka bila je velika. To nimalo nije bio lagan zadatak s obzirom na to da nije bilo sređenih informacija o temi za usporedbu zbirke niti manjih podataka što se tiče poštanskih uprava.

 

Oscar Berger LevraultPrvi katalog pripisuje se Berger-Levrault Oscaru (1826-1903). Bio je knjižničar i izdavač te je posjedovao je tiskaru u Strasbourgu, obiteljsko poduzeće osnovano 1676. godine.

Berger-Levrault Oscar bio je strastveni kolekcionar maraka. Prema njemačkm časopisu "Illustriertes Briefmarken" iz 1891. godine, Levraultova zbirka 1860. godine sadržavala je oko 350 različitih maraka. Tada je počeo surađivati s kolegama kolekcionarima kako bi sastavio popis svih poznatih maraka.

Sastavljeni popis maraka tiskan je 17. rujna 1861. u njegovoj tiskari i Levrault je popis podijelio kolegama kolekcionarima. To je bila prva tiskana filatelistička materija i može je se opisati kao prvi filatelistički katalog.

Izdano je pedeset kopija ovog prvog izdanja, a popis je sadržavao 973 različite marke. Očito je da je bilo nekih nedostataka u popisu koji je zapravo bio tiskan bez slika, ali to je bio tek početak.

Primjerak kopije prvog izdanja nalazi se u Britanskom muzeju u Londonu.

U prosincu te iste godine objavljeno je i drugo izdanje. Treće izdanje tiskano u lipnju 1862. godine, prošireno je na 16 stranica, a do 1864. godine izdano je deset izdanja.
Do tog vremana bilo je već mnogih drugih izdavača koji su tiskali ilustrirane kataloge zasnovanim na pionirskom radu Berger-Levraulta.

Berger-Levrault nastavlja svoje filatelističke studije i 1864. objavljuje filatelistički priručnik. Ova je knjiga izvorno na njemačkom jeziku sa 114 stranica bila naslova:

"Beschreibung der bis jetzt bekannten Briefmarken (mehr als 2200 sorten) nebst Notizen über die nachgedruckte Marken und eine Anleitung zur facility von Sammlungen"

Priručnik je sadržavao opis dotad poznatih maraka (više od 2.200 vrsta), zajedno s bilješkama o tiskanim markama i smjernicama za izradu zbirke.

 

Godine 1867. priručnik je objavljen na francuskom jeziku : "Catalogue méthodique descriptif et de tous les timbres-poste connus"

berger levrault1867Prikazana je kopija koju je 2012. godine prodala aukcijska kuća Heinrich Koehler

 

28. svibnja 1864. uslijedilo je objavljivanje prvog ilustriranog kataloga tiskanog u Berger-Levraultovoj tiskari.

 

izvor: freestampmagazine

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.