Alfred Potiquet

 

 

Magny Alfred Potiquet

Alfred Potiquet (1820-1882) bio je građevinski inženjer. Provodio je radove za općine Meaux i Pariz.

Potiquet se bavio sakupljanjem rukopisa i maraka, a bio je i poznanik Oscara Berger-Levraulta bez čijeg dopuštenja za korištenje popisa marka ne bi bio u mogućnosti sastaviti katalog.

Potiquet je dodao informacije iz vlastite zbirke i zbirki drugih kolekcionara kako bi izradio potpuno ilustrirani katalog koji je bio očito poboljšanje popisa Berger-Levraulta i kao takav pogodan za objavljivanje.

U suradnji s vlasnikom tehničke knjižare Lacroix Eugèneom i pariškim trgovcem markama E. Laplanteom, prvo izdanje Potiquetovog kataloga objavljeno je 21. prosinca 1861. godine.

‘Catalogue des Timbres-Poste Créés dans les États diverse du Globe’ je bio prvi ilustrirani katalog koji je bio dostupan u knjižarama - cijena je u to vrijeme iznosila 2 franaka 50 centima.

Cijene maraka, međutim, još nisu bile navedene u katalogu; dijelom zbog toga jer u to vrijeme cijene nisu bile toliko važne, a i točna vrednovanja još nisu bila moguća.

 

1862 Second Edition cover

1862. Naslovnica drugog izdanja

 

Katalog je doživio pravi uspjeh i već je u ožujku 1862. bio rasprodan, tako da se zbog velikog prodajnog uspjeha drugo izdanje prodavalo po jeftinijoj cijeni (1,25 Fr).

 

Manuel du collectionneur de Timbres PosteDrugo izdanje odnosilo se na 1080 maraka i 132 predmeta poštanskog tiska (kuverte, dopisnice, poštanske kartice). Međutim, došlo je do problema i suradnja sa Laplanteom je propala kad je Lacroix otkrio da Laplante prodaje katalog pod vlastitim imenom.


Laplanteovo ime biva uklonjeno sa drugog izdanja, a Lacroix objavljuje svoju verziju razdvajanja u predgovoru drugog izdanja optužujući Laplantea i J.-B. Moensa (koji je u Bruxellesu objavio svoj "Manuel du collector de Timbres-Poste") za plagijat. Također suptilno ukazuje da pogreške iz prvog izdanja (naravno ispravljene u drugom izdanju) još uvijek postoje u katalozima ove dvojice.

 

 

 advertisement for the 2nd edition of the publication of Potique

 

 

 

Desno je prikazana stranica 255 iz biltena antiknih knjižara za prvi kvartal 1862. godine sa popisom tada dostupnih filatelističkih publikacija. 

Na dnu stoji oglas za 2. izdanje Potiquetove publikacije, a točno iznad tog oglasa spominje se Moensov katalog.

 

izvor: freestampmagazine

 

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

 


 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.