Jean-Baptiste Moens

 

 

Jean Baptiste MoensJean-Baptiste Philippe Constant Moens (27. svibnja 1833., Tournai - 28. travnja 1908.) bio je belgijski filatelist, poznat u kolekcionarskim krugovima kao prvi trgovac markama i jedan od rijetkih svojstvenih filatelističkih novinara. 
Bio je sin Colette Blangenois i vojnog službenika Phillipea Moensa.

Moens je počeo sakupljati marke sa obiteljskih pisama još kao dječak u Tournaiu. Započeo je sa malim poslovanjem s kovanicama baveći se numizmatikom.  Već u dobi od devetnaest godina bavio se preprodajom novih i rabljenih knjiga i preprodajom poštanskih maraka na Galerie Borthier, poznatom šetalištu u centru Bruxellesa. U roku od deset godina sastavio je ilustrirani katalog maraka.

U ožujku 1862. u suradnji sa Louisom Hanciauom, Moens je objavio katalog maraka "Manuel des collectionneurs de timbres-poste", koji je bio prvi takav katalog u Belgiji, a drugi na francuskom jeziku nakon ilustriranog kataloga maraka pariškog Alfreda Potiqueta.

Te je iste godine objavio "De la falsification des timbres-poste" (o krivotvorenju poštanskih maraka) kako bi upozorio kolekcionare na obilnost krivotvorina, a započeo je i izdavati prvi filatelistički mjesečnik na francuskom jeziku "Le Timbre-Poste", koji je izlazio od 1863. do 1900. godine, kao i seriju fiskalnih maraka od 1874. do 1896. godine.

Moens je postao i vlasnikom osam poštanskih maraka s Mauricijusa. Godine 1878. objavio je svoje prvo djelo o ranim markama s Mauricijusa "Les Timbres de Maurice depuis leur origine jusqu'à nos jours" ("Marke Mauricijusa od svog nastanka pa do danas") koristeći se studijama Edwarda B. Evansa, , Filatelističkog društva u Londonu i suca Fredericka Philbricka.

Helen Morgan napominje: "Sve što je poznato o otkriću prvih uzoraka pošanskih izdanja, u stvari većina povijesti svih onih maraka koje su na kraju pronađene, proizašlo je iz njegovog pera kasnih 1890-ih. Obradio je većinu poštanskih maraka koje je otkrila Madame Borchard krajem 1860.-ih".

Kako je Moensovo poslovanje napredovalo, prikupio je veliku kolekcijsku zalihu svih vrsta, knjižnicu posvećenu glazbi i antikvitetima, kao i marke.

Kako bi sačuvao svoje zdravlje, Jean-Baptiste je 1. studenoga 1899. u "Le Timbre-poste" priopćio kako je vrijeme da se oslobodi dužnosti objavljivanja i rasproda većinu zalihe u trgovini.

Nakon što je prodao svoje raritete, ostatak Moensove zalihe s kataloškom vrijednošću od 196.000 £ ( prema katalogu iz 1882. godine) prodana je iduće godine M. Rubensu, trgovcu markama iz Kopenhagena za neobjavljeni iznos, a njegove filatelističke publikacije su na kraju prodane H. Edgaru Westonu, u Londonu, 1907. godine.

Jean-Baptiste Moens umro je 1908. godine u Ixellesu gdje je i sahranjen. Obavijest o njegovoj smrti objavljena je u filatelističkom tisku prozvan od mnogih Ocem filatelije.

 

izvor: wikipedia.org

0
0
0
s2smodern

Donacije za Filatelistički Klub

Ukoliko želite podržati rad Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak" i dati nam vjetar u leđa da budemo još bolji u našoj namjeri da ljubiteljima filatelije ponudimo sve potrebne informacije, možete to učiniti svojom dobrovoljnom novčanom donacijom na naš IBAN račun 

HR424840081104081825


 

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

 


 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.