Natalis Rondot (1821-1900)

 Natalis Rondot

 

Jedan od ljudi koji su odigrali značajnu ulogu u razvoju filatelije bio je Natalis Rondot rođen 23. ožujka 1821. u Saint-Quentinu (u sjevernoj Francuskoj), a umro je 26. kolovoza 1900. u Lyonu.

Bio je ekonomist, povjesničar francuske umjetnosti (studirao je umjetnost XII-XVII stoljeća), numizmatičar, zadužen za nekoliko službenih misija u inozemstvu u kineskom veleposlanstvu.

Nakon studija na Sveučilištu u Parizu,zaposlio se u gospodarskoj komori u Reimsu.

Njegov je rad podrazumijevao sudjelovanje u međunarodnim misijama za sklapanje trgovinskih sporazuma i u ranoj dobi (između 1843. i 1847.) putovao je u zemlje poput Kine, Indije, Indokine, Malezije, Afrike, Rusije i Belgije.

Iz Reimsa je preselio u Lyon gdje je također radio u gospodarskoj komori što mu je omogućilo posjećivanje velikih svjetskih sajmova.

 

magasin pittoresqueZnalac, bio je vrlo aktivan i autor brojnih publikacija. Bio je  već dobro poznat u vrijeme kada je od 1862. do 1866. godine pisao tekstove za časopis "Le Magasin pittoresque". Objavljeno je ukupno 53 članka u seriji "Les timbres-poste de tous les Etats du Globe" ( Poštanske marke svih država svijeta).

To je bila prva svijetska publikacija o poštanskim markama u časopisu za široku publiku.

Izvanredno je vidjeti opseg njegovog znanja u objavljenim člancima.

S obzirom na ograničene informacije tada dostupne kroz malu količinu kataloga tiskanih u to vrijeme, članci sadrže toliko podataka da se postavlja pitanje gdje je Rondot zapravo dobio toliko detaljnih informacija.

Mnogo toga se zna o Rondotu, ali gotovo ništa o njegovim filatelističkim vezama. Nemamo nikakvih saznanja o nekim drugim publikacijama, o markama, osim o onima iz serije članaka objavljenim u časopisu ‘Magasin Pittoresque’. Jedino je poznato je da je imao kolekciju maraka koja je nakon njegove smrti prodana parižaninu Victoru Robertu za 15.000 franaka .

Objavljivanje članaka je ,čini se, bio Rondotov honorarni posao, a vrlo su vjerojatno bili pisani uz pomoć treće strane.
U svakom slučaju, iz njegovih drugih publikacija je vidljivo kako je Rondot imao veliku mrežu poslovnih veza i vrlo temeljit pristup.

 

Rondot je za članke u časopisu ' Magasin Pittoresque'  koristio zemljopisnu podjelu počevši od Rusije, zatim Finske, Švedske itd.
Za svaku pojedinu zemlju ističe porijeklo maraka, daje definiciju, prikazuje slike u lijepim drvorezima, opisuje novac, zemlju, broj stanovnika, broj poslanih pisama, spominje suđenja, pa čak i ispravlja pogreške koje su u to vrijeme postojale u katalozima.

Doima se neshvatljivim kako je Rondot mogao prikupiti toliko informacija i nije ga bez razloga K. Kouwenberg nazvao "najvećim filatelistom svih vremena".

Rondotovi tekstovi već godinama imaju veliku vrijednost; vode razvoj specijaliziranih zbirki, daljnjih studija i kataloga.

Njegova velika mreža bila je vidljiva iz njegovog članka o Grčkoj (srpanj 1864.) u kojoj daje mnogo informacija i dug popis uzoraka boja velikih Hermesovih glava koje je osigurao gospodin Th. Leonardos, generalni direktor Grčke pošte.

Glavni graver pariškog Mint-Désiré-Albert Barre -a, tvorac tiskarske ploče velike Hermesove glave (prve grčke marke), također je bio Rondotov poznanik, sudeći prema bilješci koja mu je upućena u ogledu istaknutih boja.

 

Hermesove glave, prve Grčke marke

 

Na Svjetskoj izložbi u Parizu 1867. godine bilo je izloženo 319 gravura koje su se koristile za Rondotove članke.

 

izvor: freestampmagazine

 

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.