Prvi ilustrirani katalog maraka

 

Francuska, a posebno Pariz, nesumnjivo je bila kolijevka filatelije, no 1862. godine "filatelijski virus" počeo se brzo širiti diljem svijeta.

Sakupljanje maraka doživjelo je procvat i u Velikoj Britaniji, zemlji u kojoj je izdana prva marka 22 godine ranije.

Dana 9. prosinca 1840. rođen je Frederick W. Booty. Živio je u Brightonu, bio je slikar po profesiji. Booty je bio autor prvog kataloga poštanskih maraka na engleskom jeziku i prvog ilustriranog kataloga maraka uopće.

Početkom 1861. zajedno s ocem je započeo sakupljati marke, nakon što su od poznanika dobili veliku torbu punu maraka . 

Katalog maraka je Booty izdao u svojim u ranim dvadesetim godinama, samo nekoliko tjedana prije nego što je Mount Brown izdao svoj uspješniji rad.

Katalog je dijelom zasnovan na ranijim radovima proizvedenim u Belgiji i Francuskoj, a objavljen je u travnju 1862. i bio je prvi na engleskom jeziku. Izdanje se sastojalo od 500 primjeraka maraka. Potražnja za katalogom bila je toliko velika da je u kolovozu pušteno u optjecaj drugo izdanje. Budući da Booty na ta izdanja nije stavio svoje ime, na naslovnoj stranici kataloga je stajalo "Prema kolekcionaru maraka".

Iste je godine objavljeno treće i četvrto izdanje dopunjeno njegovim imenom na naslovnoj stranici, a u četvrtom izdanju je stajao naslov “The Stamp Collectors Guide”.

frederick bootys 1862 ilustrirani katalog maraka

 

Ovo je izdanje sadržavalo 1100 maraka, a Booty je nacrtao sve ilustracije. Navodno je upotrijebio pola milijuna maraka za sastavljanje kataloga.

Booty je također pridonio mjesečnom oglašivaču, koji je 1862. objavio Edward Moore & Co. U engleskom časopisu 'The Library', treće izdanje oglašeno je za 1 šiling i to je bilo posljednje što smo od njega vidjeli.

 

Godine 1864. Booty je napustio kuću i nikad nije tražio marke. To je gotovo sve što znamo o važnoj ulozi koju je Booty odigrao u "Povijesti sakupljanja maraka".

Vjerojatno je izgubio zanimanje za hobi i više se usredotočio na umjetnički rad.  Kao slikar, Booty je koristio akvarel. Uglavnom je slikao krajolike, gradske prizore i morske krajeve koji se još danas mogu naći na aukcijama u Velikoj Britaniji.

Frederick W. Booty umro je 9. prosinca 1924.

 

izvor: freestampmagazine

 

0
0
0
s2smodern

Donacije za Filatelistički Klub

Ukoliko želite podržati rad Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak" i dati nam vjetar u leđa da budemo još bolji u našoj namjeri da ljubiteljima filatelije ponudimo sve potrebne informacije, možete to učiniti svojom dobrovoljnom novčanom donacijom na naš IBAN račun 

HR424840081104081825

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

 


 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.