Mount Brown

 

Mount BrownFrederick W. Booty je u travnju 1862. objavio prvi katalog marka na engleskom jeziku.
Samo mjesec dana kasnije, u Engleskoj je objavljen još jedan katalog kojeg je sastavio Mount Brown.

Unatoč činjenici da katalog (za razliku od Bootyjevog) nije imao grafiku, Brownov je smatran boljim i potpunijim te je postao veliki prodajni uspjeh.

Između svibnja 1862. i ožujka 1864. objavljeno je pet izdanja s ukupnom nakladom od oko 7.500 primjeraka.

U samom predgovoru Brown umješno predlaže da bi svaki kolekcionar trebao posjedovati dvije kopije kataloga, kako bi u oba primjerka mogao istaknuti marke koje je imao.

Prva bi kopija trebala biti korištena kao referenca, a druga bi se koristila prilikom zamjene dvostrukih / zamjenjivih maraka ili dopunjavanja zbirke.

To je zapravo predstavljalo marketinški trik.

Mountova je zbirka sadržavala oko 400 maraka. Ipak je, unatoč tome, mogao opisati oko 1.200 maraka u svom katalogu. Saznanje o ostalim markama je stekao kroz redovite kontakte na subotnje-poslijepodnevnim sastancima s drugim kolekcionarima.

Na temelju ovih sastanaka, ubrzo je utemeljeno Londonsko filatelističko društvo. U toj skupini su također bili dr. Charles Viner i Francis John Stainforth.

 

mount brown katalog

Mount Brown katalog

 

 

Čini se da je Brown sakupio mnogo informacija iz kataloga J.B. Moensa.

Brownov su katalog brzo plagirali John Kline (1862.g.- potpisan kao A.C. Kline) i W.H.Wright (1863. - potpisan kao "A Collector") . Međutim, Brown se osigurao pa je poduzeo korake kako bi Klineov katalog bio jedva dostupan u Velikoj Britaniji, a većina Wrightovih kopija uništena.


1863. godine u časopisu "The Collector's Magazine", kojeg je uredio dr. Charles Viner, pojavljuje se dodatak o katalogu Mounta Browna.
Oko 1870. godine Mount Brown smatra kako mu njegove filatelističke aktivnosti oduzimaju previše vremena te je tako odustao od posla, ali je ostao kolekcionar.

Mount Brown je živio od 1837. do 1919. godine.

 

izvor: freestampmagazine

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.