Filatelija - ozbiljno sakupljanje maraka

 

Bila je godina 1864., kada je George Herpin odlučio da hobi sakupljanja maraka treba naziv određene težine kojim bi se opisalo traženje i sakupljanje ovih malih komadića papira.

Kombinacijom riječi grčkog jezika philo (ljubav prema) i atelia (oslobođen davanja) iskovao je riječ Philatelia - Filatelija.

Pisma frankirana markama značila su da primatelj ne mora plaćati isporuku, kao što je to bila uobičajena praksa ranog poštanskog sustava; stoga nema poreza kojeg bi bilo potrebno platiti. A tko to ne bi volio ?

Dajući svijetu ovaj novi izraz putem članka u pariškom filatelističkom časopisu, Filatelija zamjenjuje dotadašnji prilično pogrdan pojam Timbremania, koja kao da opisuje sakupljače maraka kao prekomjerne (ako ne i lude) fanatike.

George Herpin

 

Što sakupljača maraka čini filatelistom ?

Filatelija je jednostavno sakupljanje i proučavanje poštanskih maraka, žigova i srodnih materijala.

Ono što filatelista diže na višu razinu od običnog sakupljača maraka je što on ide dalje od samog kupovanja maraka i njihovog stavljanja u album. Filatelist nadilazi osnove prikupljanja maraka i koristi raznovrsne knjige, kataloge, monografije i časopise dostupnih za daljnje proučavanje.  Ipak, početnik filatelist je također uključen u aktivnosti koje se nalaze pod "velikim kišobranom" filatelije.

Godine 1930. do 1960. slove kao Zlatno doba filatelije. U vrijeme Drugog svijetskog rata mnogi su sakupljači maraka ušli u svijet filatelije. Mnogi vojnici imali su prilike vidjeti nova, egzotična mjesta pa su na neki način u vidu filatelije željeli sačuvati svoja sjećanja.

No, oznaka Filatelistički nije uvijek pozitivna stvar. Predmeti koji su izrađeni za čisto filatelističke svrhe smatraju se tvorevinama mnogih ozbiljnih kolekcionara; poput prigodnih omotnica izdanih vezano uz određeni događaj, zrakoplovne priredbe, Drugi svjetski rat ili marke koje su izdane samo za kolekcionare no ne i za korištenje u poštanskom sustavu.

Takvi proizvodi su generalno bezvrijedni u ozbiljnim kolekcionarskim krugovima, no ipak ostaju vrlo popularni kod svakidašnjih kolekcionara.

Opće je prihvaćeno da se sakupljač maraka prvenstveno bavi markama, dok je filatelist s druge strane zainteresiran za zašto i kako: zašto su izdane i kako su korištene.

Kolekcionar poštanske povijesti je filatelist, a kolekcionar koji kupi marke kako bi ih stavio u svoj album, bez dodatnog ispitivanja, je sakupljač maraka.

 

Izvor: about.com

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.