Sakupljanje poništenih poštanskih maraka nije tako jednostavno kao što se čini

 

Uzmite u ruke katalog maraka. Katalog bilo kojeg izdavača će poslužitit svrsi.
Otvorite katalog i pogledajte popis. Uvijek postoje barem dva stupca sa izraženim vrijednostima maraka.
Ponekad postoje tri ili više stupca, ali uvijek ima najmanje dva. Od ta dva, prvi stupac se odnosi na neponištene marke, dok se drugi stupac odnosi na poništene marke.

Neponištene i poništene su dva osnovna stanja prema kojima se sakupljaju marke.

Kolekcionari definiraju korištene marke kao marke koje su obavile svoju poštansku dužnost. Točnije, upotrebljena marka je ona koja se koristi za plaćanje poštarine na pismu, paketu ili drugoj poštanskoj pošiljci koja je prošla kroz poštanski ured.

Zvuči prilično jednostavno, zar ne? Međutim, nisu sve korištene poštanske marke jednake. Način na koji je korištena marka poništena igra veliku ulogu.

 

 Neki kolekcionari preferiraju lagano poništene marke, tako da je žig vidljiv samo na uglu marke.

Većina kolekcionara bila bi sretna sa lagano poništenom latvijskom markom sa likom Adolfasa Jucysa iz 2004.godine.  

Ovakvo poništenje ne zatamnjuje dizajn, ali je čisto i dovoljno da bi poštanska oznaka bila čitljiva i kako bi se osiguralo da je originalna.

 

 

centralno ponistenjeIma kolekcionara koji preferiraju marke s poništenjem u centru (Bull's eye ili Socked on the nose - "SON") .

Takve marke imaju prednost u tome što pokazuju kada i gdje su poništene, čak i nakon što su skinute s omotnice, odnosno koverte. 

Izdanje prvog dana Sturgis, S.D., 7. kolovoza 2006., bull's-eye poništenje na američkoj 39 ¢ marci prikazanom na slici sigurno bi zadovoljilo takvog kolekcionara.

 

zamrljano ponistenje

 

Tamna poništenja koja su teška, neuredna i zamagljuju dizajn marke kolekcionati nazivaju "ubojicama".

Marke s takvim poništenjima, kao što je britanski nenominirani drugoklasni Loch Assynt Sutherland marka prikazana na slici, općenito vrijedi mnogo manje od kataloške vrijednosti i smatraju se prostornim popunama u slučaju da se nađu u albumu.

 

 

Marke koje prođu kroz poštanski ured bez poništavanja kolekcionari nazivaju "preskocima". Jednom kada se "preskok" ukloni s koverte, obično ga je nemoguće razlikovati od neiskorištene marke koja nema gumu. Većina kolekcionara poništenih maraka smatraju "preskoke" neprihvatljivima za svoje zbirke.

Od 1840. godine kada nije bilo uređaja za poništenje, poštanski su službenici često koristili kemijsku olovku u svrhu poništenja marke.

Poništenja kemijskom olovkom na starijim vrijednim markama su za većinu kolekcionara prihvatljiva, iako je marka sa normalnim poništenjem obično poželjnija. No, većina kolekcionara smatra takva poništenja na modernim markama neprihvatljivima osim u slučaju popunjavanja mjesta u albumu.

rucno ponistenje

Iranski 20-rial Reza Shah Pahlavi marka Monumenta Shayad (Scott 1829)

 

 

Marke poništene po narudžbi (CTO) su marke koji su unaprijed masovno poništene kako bi se kao takve prodale trgovacima marka uz veliki popust na nominalnu vrijednost marke. CTO (Canceled-to-order) marake nikada nisu obavlile poštansku dužnost i obično imaju izvornu gumu.

U nekim se slučajevima poništenja na markama printaju istodobno u postupku tiskanja dizajna marke.

 

cto ponistenje

CTO Čad 30-francisna marka za zrakoplovne usluge Mandrills (Scott C122)

 

CTO maraka obično vrijedi mnogo manje od kataloške vrijednosti. U katalogu "Scott Standard Postage Stamp Catalog" u uvodu se navodi: " Kataloška vrijednosti poništenih maraka prema Scottovom katalogu odnosi se i na materijal otkazanog po narudžbi (CTO), ako se smatra da prevladavaju na tržištu.
Pojavljuju se česte bilješke kako bi odredili stavke koje se vrednuju kao otkazane po narudžbi ili ako postoji premija primjerke za korišteneu poštanskom sustavu. "

Na primjer, Scottov standardni katalog bilježi da su marke Crne Gore Scott 1-110, H1-5 i J1-26 cijenjene kao CTO i da se poštanske marke prodaju po znatno višoj cijeni.

CTO marke su doživjele vrhunac u 1920-tim i 1980-tim godinama. Tek nedavno su neke poštanske uprave počele nuditi poništene marke novih izdanja, ali ih ne prodaju po nižoj cijeni od nominalne. Takve marke nisu CTO, iako nisu obavljale poštanske dužnost, jer se ne prodaju po sniženoj vrijednosti. Sakupljanje maraka u ovom stanju je steklo veliku popularnost u Europi, međutim nije prihvaćeno u Sjedinjenim Državama.

Prethodno poništenje marke (Precanceled) nosi prekomjerno poništavanje maraka koja omogućuje zaobići normalno otkazivanje. Neke prethodno poništene marke uključuju grad i državu poštanskog ureda u kojem je izdana.

 

prethodno ponistenje

Prethodno poništena američka 25 ¢ žuto-zelena marka slapova Niagare (Scott 568).

 

Prethodno poništene marke su po svojoj prirodi korištene, ali kataloška vrijednost prema Scott katalog nije za unaprijed označena za te marke, osim ako nije navedeno.

Većina sakupljača poništenih maraka izbjegavaju dodavanje prethodno poništene marke u svoju zbirku ako postoje marke koje nisu prethodno poništene.
Kolekcionati prethodno poništenih marka preferiraju primjerke koji ne nose dodatno poništenje.

Marke koje nisu izdane ili nisu važeće za plaćanje poštarine ponekad dobiju poništenje u slučaju kada poštanski službenik primjeni poništenje kao uslugu. Takve marke smatraju se povoljnim poništenjem, a ne uporabim.

Izrezane marke s omotnica prvog dana (FDC) ponekad se distribuiraju u kiloware mješavinama.

 

marka fdc
Turska Republika Sjeverni Cipar 70-kuru Europa, rezana s  FDC-a.

 

Neki kolekcionari su savršeno zadovoljni takvim markama, ali drugi vole skupljati frankirane marke isključivo sa isporučene pošte.

Korištene vrijednosti u Scottovim katalozima općenito se odnose na marke koje se koriste u određenom razdoblju. To je presudno u sličaju kada je vrijednost marke u upotrebljenom stanju puno veća od one za istu marku u neiskorištenom stanju.

Uvod u Scottov kataloge upozorava: "Primjer upozorenja kolekcionarima je korištena marka koja je znatno većeg iznosa od nekorištene verzije. Ovdje se upozorava kolekcionara kako bi bio siguran da korištena inačica ima čitko, istovremeno poništenje. "

Budući da su praktički sve američke poštanske marke izdane od 1861. još uvijek poštanski važeće i jer su mnoge američke marke izdane nakon 1930. još uvijek dostupne nekorištene u količinama, uobičajene su upotrebe mnogih američkih maraka izvan razdoblja.

 

of period use

Koverta nosi Fox Valley poštanski žig datiran na 14. kolovoza 2006. godine. Ovo je primjer korištenja poštanske marke izvan upotrebe,  izdane 11. siječnja 1974. -  više od 32 godine prije nego što je upotrijebljena. 

 

Rick Miller

Izvor: linns.com

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.