Zašto neke zbirke nemaju vrijednost?

Jedna od najtužnijih stvari u ovom hobiju je kada kolekcionar, koji je ulio srce u svoju kolekciju želi istu prodati pa saznaje kako je zbirka gotovo bezvrijedna.

Kako se to može dogoditi? Nisu li sve marke dragocjene pa što su starije to više vrijede?
Pa baš i ne ! Sakupljači marka uistinu ne zavaravaju sebe, no ponekad pogrešno tumače znakove.


Jednostavne činjenice o vrijednosti maraka

Činjenica je da mnoge klasične marke imaju sličan dizajn, a razlika može biti sitna varijacija u ispisu. Kada "svijež" kolekcionar vidi marku koja mnogo vrijedi, može zaviriti u svoju kolekciju i vjerovati kako ima jednu od tih maraka. Međutim, velike su šanse da ima marku sličnog dizajna ali mnogo manje vrijednosti.

Ako kolekcionar ne izvrši procjenu on će vejrovati kako su marke iz njegove zbirke od značajne vrijednosti. No, prema katalogu one vrijede mnogo manje.

"Kupite najbolje što si možete priuštiti" nije samo uobičajen izraz, već riječi koje žive u svijetu filatelije.
Marke manje kvalitete su gotovo bezvrijedne. Kolekcionar može kupiti neke lijepe marke po povoljnim cijenama, ali njihova preprodajna vrijednost vrlo lako može biti nikakva - ako će ih kolekcionar uopće moći preprodati.
Naravno, možete platiti osobi koja se razumije u filateliju i u sastavljanje zbirke, ali gdje je zabava u tome ?

U doba razvoja filatelije, kada su kolekcionari kupovali svoje marke u filatelističkim trgovinama bilo je lako dobiti brzu i jeftinu edukaciju. Iskren i nadređen trgovac nikada ne bi pokušao prodati lošu kvalitetu iskusnom kolekcionaru - budući da na taj način ne bi dugo opstao.
Takav bi trgovac novom kolekcionaru davao savjete od velike važnosti od prvog dana kada bi ovaj stupio u njegovu trgovinu.


Budite zadovoljni svojim markama

Svi mi želimo da hobi sakupljanja maraka bude sretno utočište - kao što bi i svi hobiji trebali biti. Jedna od prednosti prikupljanja maraka jest da postoji svojstveno tržište za naše predmete.

Da, može biti zabavno sastaviti jedinstvenu zbirku na koju stavljate vaš osobni pečat, odnosno koja govori nešto o vašoj osobnosti. Međutim, nemojte očekivati da će vaša čudesna kolekcija imati veliku prodajnu vrijednost, osim ako ne utrošite pozamašan novčani iznos sastavljajući je.
Financijski je manje bolno ako sastavljate zbirku dio po dio. Tako nećete ni primijetiti iznos koji ste potrošili, a vrijednost vaše zbirke, kad je završite, ugodno će vas iznenaditi.

Još jedna tužna besmislena zbirka, uz onu koja je sastavljena na brzinu koju nitko ne želi, je zbirka koja sadrži vrijedne marke koje su "montirane" ili stavljane u albume metodom "sam svoj majstor".
Neki sakupljači koriste jeftine fotoalbume za svoje marke, čije stranice imaju ljepljivu površinu za koju se fotografija može zaljepiti. Marka tako može ostati zaglavljena na tim stranicama, što je bez iznimke katastrofalno. Ako ste te sreće da na kraju uspijete izvaditi svoju marku bez da je poderete, primjetit ćete s vremenom kako je ljepilo oštetilo marku.

Nastojte koristiti proizvod namijenjen isključivo sakupljanju maraka kako biste izbjegli filatelističku tragediju.

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.