Hrvatske marke i mnogi načini sakupljanja hrvatskih maraka

Povijest poštanskih maraka Hrvatske počinje 1918. godine, no moderna republika izdaje vlastite marke tek od 1991. godine.

Kolekcionari zainteresirani za hrvatske marke imaju cijeli Meni iz kojeg mogu odabrati područje sakupljanja, budući da različite epohe hrvatske povijesti nude jedinstvene poštanske zbirke.

Osim izvornih hrvatskih maraka, filatelistički predmeti iz razdoblja Jugoslavije sa poštanskim žigom i/ili adresom vezanom uz samu Hrvatsku (kuverte, pisma, dopisnice i razglednice) mogu biti vrlo cijenjeni.

Rane hrvatske marke 1918.g

verigari2Prva hrvatska poštanska marka puštena je u optjecaj 29. studenog 1918. godine. Na njoj je prikazan rob koji skida okove, što je bila aluzija na izlazak Hrvatske iz sastava Austro-Ugarske, što se dogodilo nešto ranije te godine. Na gornjem rubu marke nalazio se natpis Hrvatska, a s obje strane kratice SHS, što je bio naziv za novonastalu državu u koju se Hrvatska uključila, Državu Slovenaca, Hrvata i Srba.

S H S pretisak - S H S je bilo ime novog entiteta a značilo je državu Slovenaca, Hrvata i Srba.

U to je vrijeme bilo nekoliko vrsta maraka, denominacija i pretisaka.

Prije te prve poštanske marke, u Hrvatskoj su se rabile dugo godina austrijske, odnosno ugarske marke, a prvi put su ušle u optjecaj 1850. godine iz Austrije budući da je u to doba Hrvatska bila u sastavu Habsburške Monarhije.

Marke sa stvarnim natpisom HRVATSKA izdane su ubrzo nakon toga i od posebnog su interesa za kolekcionare hrvatskih maraka.

Godine 1919. Hrvatska se pridružila Jugoslaviji, koja je najprije poznata kao "Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca".

shs hrvatska

 


Hrvatske marke u vrijeme 2. Svjetskog rata


Od 1941. do 1945. Hrvatska je neovisna o Kraljevini Jugoslaviji i izdaje nove marke.
Prve marke NDH bile su provizoriji (pretiskane marke Jugoslavije) s pretiscima NEZAVISNA DRŽAVA HRVATSKA.

ndh serija pretisak

Te su marke korištene do prvih redovitih maraka puštenih u opticaj 1. rujna 1941. pod nazivom Krajobrazi s punim nazivom NEZAVISNA DRŽAVA HRVATSKA od kojih je na pojedinima bio i skraćeni naziv  ND HRVATSKA

hrvatska ndh krajobrazi varazdin nezupcani par

NDH, Krajobrazi -Varaždin, nezupčani par 

 

Kolekcionari hrvatskih maraka koji žele imati po primjerak od svakog natpisa vrlo vjerojatno će se odlučiti za oba natpisa.

Godine 1945. Hrvatska je ponovno postala dio Jugoslavije, koja se tada naziva Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija i u tom razdoblju nije bilo izdavanja maraka koje bi se odnosile samo na Hrvatsku, ipak pisma koje se šalju unutar Hrvatske ili iz Hrvatske, privlače mnoge sakupljače.

 

Marke moderne Hrvatske: od 1991.

Kako je početkom 1990-ih Hrvatska još bila u jugoslavenskoj federaciji, koja je bila redovni član Svjetske poštanske unije, Hrvatska pošta odlučila je započeti izdavanje doplatnih maraka, koje su po odgovarajućem odobrenju izdavale različite nepoštanske institucije, a pošta ih je samo distribuirala.
Prva takva marka bila je izdana 1. IV. 1991 (zlatno-crna marka Misa za domovinu u Katedrali).

Od 17. VII. 1991. pokrenuto je izdavanje redovitih poštanskih maraka u zračnome prometu, kao dodatnih maraka u unutarnjem prometu, uz redovne jugoslavenske. Tako se 9. IX. 1991. pojavila prva marka Republike Hrvatske, kao dodatna pristojba za zračnu poštu Zagreb–Dubrovnik. Taj se nadnevak od 1995. obilježava kao hrvatski Dan marke.

hrvatska serija maraka brodovi

Kompletna serija,HRVATSKA,kataloški broj 295-303,neponišteno

 

Već u prosincu 1991. pojavile su se prve hrvatske prigodne poštanske marke s natpisom REPUBLIKA HRVATSKA (10. XII. u spomen proglašenja neovisnosti), a 15. I. 1992. na dan međunarodnog priznanja Hrvatske, izišla je prva službena poštanska marka.

U prodaji su lako dostupni arci, arčići i ostali filatelistički predmeti iz moderne Hrvatske.

S tako filatelistički bogatom poviješću u koju je moguće uroniti, hrvatske marke imaju sve za filateliste. Iznenađujuća opseg hrvatskih maraka i kolekcionarskih predmeta koji se nalaze u prodaji, čini lov na nove stvari za vašu kolekciju vrlo zabavnom.
Uživajte !

 

Filatelija Hunjak

 

 

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.