Odaberite omiljenu temu i počnite sakupljati

Kada odlučite izgraditi tematsku zbirku maraka, možda ćete otkriti da idete u neistraženi teritorij. Neki aktualni filatelisti će vam reći da je upravo to razlog zbog kojeg oni to vole jer mogu izgraditi i oblikovati kolekciju na bilo koji način.

U mnogim slučajevima, nije bitno je li marka neponištena ili poništena, ipak većina topikalnih kolekcionara radije sprema marke koje nemaju prejak žig. Međutim, u nekim slučajevima, poštanski žig može biti element koji odgovara marci u tematskoj zbirci.
Jednostavno rečeno, tematska zbirka ne temelji se na zemlji izdanja marke, umjesto toga, stvorena je na temelju maraka čiji dizajn ili teme dijele zajedničku tematiku.

Koje se vrste tema mogu prikupljati?
Možete početi s bilo kojim temom koja privuče vašu pažnju i započeti odatle. Aktualne zbirke maraka mogu se graditi oko raznih sportova, zanimljivih životinja, biljaka i cvijeća, znamenitih ličnosti, Božića, umjetnosti na markama, prometala i slično.

Mnogi ljudi vole tražiti marke koje se odnose na njihova zanimanja. Auto mehaničar može prikupljati marke koje prikazuju automobile, ili liječnik može potražiti marke s medicinskom temom.
Glazba je vrlo popularna tema prikupljanja te se može, kao i mnoge druge teme, podijeliti na specijalizirana područja. Na primjer, glazbenici, glazbeni instrumenti, glazbeni zapis, skladatelji ...

Sužavanje zbirke od ogromne teme do manje pomaže da zbirka bude lakša za rukovanje i stvarno pomaže da se sve to poveže. Neke od tema mogu se još više suziti. Zbirka glazbenih instrumenata mogla bi se, na primjer, usredotočiti samo na glasovir.

Primjerice notni zapis na marci Isle of Man (na slici) pojavljuje se na privjesku, a ne na marci. Je li ova marka dio tematske glazbene kolekcije? O tome odlučuje sam kolekcionar.
To je dio neistraženog teritorija: sastavljanje kontrolnih popisa odgovarajućih maraka i stvaranje stranica albuma ili izložbenih stranica.
Tradicionalni sakupljači jedne države trebali bi moći pronaći katalog u kojem su navedene sve marke koje su im potrebne. Većina će također pronaći unaprijed ispisane stranice albuma za marke koje sakupljaju.

George Griffenhagen i Jerome Husak u knjizi "Adventures in Topical Stamp Collecting" (Avanture u tematskom prikupljanju poštanskih marki) sugeriraju da aktualni kolekcionari mogu odabrati kreiranje predmetnih zbirki ili tematskih zbirki.

Zbirka predmeta sastoji se od maraka koje prikazuju predmet interesa.Takve se marke mogu organizirati na bilo koji način, bilo po zemlji, kronologiji ili po podtipovima.

Tematska zbirka sadrži dodatne filatelističke predmete koji pričaju priču o toj temi. Primjerice, predmetna zbirka klavira vjerojatno bi samo pokazivala marke koje prikazuju klavir u dizajnu, dok tematska zbirka koja uključuje klavire može pokazati razvoj glasovira od najranijih inkarnacija do modernog dana, s dodatnim markama koje prikazuju pojedince povezane s razvojem klavira, materijale korištene za izgradnju klavira, poznate pijaniste i tako dalje.

Marke u tematskoj zbirci su sastavljene kako bi ispričale priču u logičkom slijedu, s tekstom koji je kolekcionar dodao svakoj stranici kako bi pokrenuo priču.

Mnogi tematski kolekcionari stvaraju eksponate pomoću maraka i mnogih drugih filatelističkih proizvoda vezanih uz marke. Tematski kolekcionar koji traži samo poštanske marke zaista zatvara vrata širokom rasponu velikih mogućnosti.

Filatelisti obično razlikuju pretplaćene Maximum karte koje prodaju poštanske vlasti i neoznačene razglednice koje se mogu kupiti na štandu za suvenire. Iako slike ili crteži na mnogim razglednicama uključuju tematske elemente, većina filatelista ih ne uključuje u svoje zbirke, osim ako se marka na razglednici ili poštanski žig nekako ne odnose na temu prikupljanja.

Oni koji stvaraju tematske zbirke s namjerom izlaganja na filatelističkoj izložbi, trebali bi se upoznati s pravilima ocjenjivanja koja se odnose na takve izložke.

No, kada je riječ o prikupljanju za vlastiti užitak, tematska kolekcija vam daje priliku da dodate bilo što i sve što vam se sviđa.

 

Linn's

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.