Izrada albumskih listova

 

Jedan od najboljih i najljepših načina pohrane i prezentacije maraka je pospremanje u albumske listove.

Albumski listovi predstavljaju listove na kojima su označena mjesta za svaku marku pojedinačno (kao što je to u albumima za sličice). Uz svako polje nalazi se kataloški broj marke, naziv teme koju predstavlja, godinu izdanja i ostali slični podaci. Albumski listovi su pripremljeni pretežno za marke određene zemlje, te se u filatelističkim trgovinama mogu nabavljati prema godinama izdavanja maraka.

Podvrsta albumskih listova su ilustrirani listovi. Kod njih se unutar polja, koje je namijenjeno za postavljanje poštanske marke, nalazi prikaz crteža marke, najčešće u crno bijeloj boji.

albumski list izgledTipičan izgled albumskog lista

 

ilustrirani albumski listIlustrirani albumski list

 

Poštanske marke se na listove postavljaju pomoću zaštitnih traka. Postoji više tzv. sistema zaštitnih traka, no u našem podneblju najrašireniji je Hawid. Zaštitne trake su ”đepići” od polistirena, na čijoj stražnjoj strani se nalazi pripremljeno lijepilo (baš kao na poštanskoj marki) pomoću kojeg se traka učvršćuje na list. Postoje dvije osnovne vrste zaštitnih traka: crne i transparentne. Crne imaju podlogu poput klasičnog albuma, dok je kod transparentnih podloga na koju će se postaviti marka prozirna.

Zaštitne trake su nabavljive u raznim dimenzijama, ovisno o veličinama maraka koje želimo pospremiti u njih. Opće pravilo je da se zaštitna traka izrezuje na onu dimenziju koja je po 2 mm veća sa svake strane marke. Upravo u tu svrhu koriste se rezalice – precizni noževi za prilagođavanje dimenzije zaštitnih traka.

Albumski listovi, kupljeni ili izrađeni, se pospremaju u odgovarajuće korice. Ovisno o tipu korica, način kako se listovi učvršćuju u njih, kao i kapacitet korica, može biti različit.

Sve gore navedeno se može nabaviti već izrađeno, tako da jedino što preostaje je spremiti marke na za njih predviđena mjesta. No takva opcija je u konačnom i nešto skuplja. Za one upornije, postoje načini kako sami mogu izraditi vlastite albumske listove. Ova opcija zahtjeva dosta vremena i truda, no financijski je značajno prihvatljivija.

 

crni hawidtransparent hawidrezalica za hawid

 

Crni Hawid , Transparentni Hawid i rezalica za hawid

 

 

leuchtturm vario korice za listove s markamaPrema osobnom iskustvu, slijedeći ”recept” je do sada bio najuspješniji:

Računalni program Stamp Page Creator – besplatan
200 gramski papir (nabavljivo u većini papirnica) – pakovanje u bijeloj boji s 250 listova cca 75kn
500 grama Hawida (Leuchtturm) – cca 300 kn
Rezalica za Hawid – dužina noža 180 mm, cca 180 kn
Stroj za bušenje rupa (Leuchtturm) – za sistem s 4 rupe, cca 80 kn
Korice (Leuchtturm Vario / Vario Gigant) – sistem s 4 rupe, cca 190 kn / 230 kn

 

 

 

 

 

Nakon završetka rada na unosu podataka o markama, svi podaci se pohranjuju u datoteci s ekstenzijom .xml. Istu datoteku ćete moći otvarati ponovno pomoću Stamp Page Creatora, te po želji nadopunjavati ili mijenjati. Također, moguće je sve napravljeno sačuvati u .pdf ekstenziji. Iz određenih razloga prilikom ovakvog spremanja izrađenih listova dolazi do određenog stupnja skaliranja (promjene u proporcijama) izrađenih listova, što nikako nije poželjno. Zato, preporuka je da sve izrađeno čuvate u .xml i ispis listova vršite direktno iz Stamp Page Creatora.

 

Izgled sučelja Stamp Page Creatora

 

Nakon što ste tako izrađene listove ispisali na 200 gramski (preporuka autora) ili 160 gramski papir, možete započeti s pripremom i lijepljenjem Hawida. Sukladno dimenzijama polja koja su predviđena za marke, uzimate mjere, te odgovarajuće trake Hawida izrezujete na rezalici. Trake Hawida su otvorene na svoje tri strane, dok je na četvrtoj zatvorena. Zatvorena strana Hawida se uvijek postavlja prema donjem dijelu stranice i to treba paziti prilikom rezanja Hawida. Tako izrezani Hawid zalijepite što pedantnije na odgovarajuće mjestu na listu. 

 

Izgled gotovog albumskog lista 

 

Nakon postavljanja Hawida listovi su gotovi, te ih još samo treba pohraniti u korice. Ukoliko ste se odlučili za korice Leuchtturm Vario ili Vario G (idealne su za listove A4 formata), na lijevoj strani lista potrebno je probušiti 4 rupe. U ovu svrhu Leuchturm ima u svojoj ponudi odgovarajući stroj za bušenje rupa. Prije nego odaberete korice u koje ćete pohraniti izrađene listove, dobro provjerite koliki je njihov kapacitet, tj koliko listova u njih stane. Korice ne trebaju biti pretrpane, no nije preporučljivo ni da budu previše prazne. Kapacitet Leuchtturm Vario korica je cca 85 listova, a Vario Gigant cca 130 listova (listova od 200 gramskog papira s Hawidom i umetnutim markama). Ukoliko ste se ipak odlučili za pohranjivanje listova u nekom drugom sistemu korica, svakako provjerite da li su korice prilagođene za A4 format papira, te koju vrstu mehanizma učvršćivanja korice posjeduju. Za specifične zahtjeve (nestandardne dimenzije papira i nestandardno bušenje rupa) možete se obratiti nekoj od tvrtki za tiskarske usluge.

Računalni program Stamp Page Creator je besplatni program za izradu albumskih listova. Preduvjet da bi sve uredno radilo je instaliran Java Script. Program je izrađen krajnje jednostavno, te nije potrebno utrošiti puno vremena da bi se savladao način rada. Svakom listu dodjeljujete njegov naslov. U program unosite dimenzije maraka, kao i sve ostale podatke o njima koje želite da budu na listovima. Ukoliko je dimenzija marke 20×30 mm, program će automatski dodati po 2 mm sa svake strane marke, tako da će polje koje je predviđeno za marku po dimenziji biti pripremljeno za potrebnu dimenziju Hawida. Program automatski centrira sadržaj na listu, te osigurava adekvatan razmak između polja i sl. Koliko je u većini slučajeva to od pomoći, u pojedinim trenucima zna biti i iritirajuće, no uz dovoljno truda uspjet ćete napraviti ono što ste i htjeli.

Osim programa Stamp Page Creator postoje i drugi računalni programi pomoću kojih je moguće izraditi albumske listove. Također, sav materijal je moguće nabaviti i od drugih proizvođača osim navedenih. Gore naveden postupak predstavlja jedan od mogućih, a po mišljenju autora, najuspješniji način za kućnu izradu albumskih listova.

 

autor: Tomislav Šimetić, mag.ing.el.
www.filatelija.biz

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

 


 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.