Vrijednost kolekcije maraka

Brzo utvrđivanje vrijednosti kolekcije maraka odnosno pronalaženje kolika je vrijednost zbirke maraka ili samo jedne marke, trebalo bi biti jednostavno, ipak, potrebne su godine iskustva i treba poznavati pravila koja određuju vrijednost kolekcije.


Zašto su potrebne godine da biste postali stručnjak u području procjene maraka?

 • Identifikacija maraka je složena te zahtijeva opsežno istraživanje, znanje i iskustvo.
 • Postoji velika količina informacija koje se mogu naučiti, međutim njih nije lako pronaći ili koristiti
 • Vrijednost marke je vrlo usko vezana uz njezino stanje i mnoge marke su namjerno izmijenjene da "izgledaju" bolje i zbog toga je potrebno mnogo iskustva za njihovu identifikaciju.

Dobra vijest je da možete vrlo brzo dobiti opće ideje o vrijednosti filatelističke kolekcije slijedeći nekoliko pravila. Loša vijest je što ta pravila pomažu odrediti što vjerojatno nije vrijedno, tako da je potrebno više istraživanja i uloženog truda kako bismo dobili točnu procjenu vrijednosti marke.

Otkrivanje kako primjereno prilagoditi cijene na pojedinim rijetkim markama temelji se na centriranju i stanju te marke. Postoje mnoge subjektivne varijable, ali opet, za veliku većinu zbirki postoji nekoliko općih smjernica koje će vas usmjeriti u pravom smjeru.

Nisu potrebna desetljeća u sakupljanju maraka da bismo shvatili kako tržište maraka funkcionira. Postoje veliki online resursi koje možemo koristiti kako bismo dobili usporedne cijene. Provjerite na primjer ebay i tražite marke jednakog stanja i sa jednakim centriranjem.

Ne može se dovoljno naglasiti koliko je važno pronaći primjere što je bliže moguće onome što imate, jer čak neznatna razlika u stanju može značiti dramatičnu razliku u cijeni - 100 $ vrijedna marka sa rascjepom vjerojatno ne vrijedi 10 $. Uvijek imajte na umu da umanjite ebay cijenu za oko 20% na račun eBay i PayPal naknada - pouka koju mnogi nauče na teži način kad dobiju daleko manje novaca nego što su očekivali, nakon što se plate sve naknade.

No, to vas ne bi trebalo odvratiti od provjere sličnih uvrštenih maraka - biti naoružan s više izvora cjenovnih informacija će vam pomoći da bolje procijenite vrijednost. Pored cijene pri usporedbi online maraka, provjerite cijenu u katalogu. Postoje mnogi značajni katalozi diljem svijeta, kao što su njemački Michel katalog, švicarski Zumstein, američki Scott, engleski Gibbons i drugi.

Cijene maraka se razlikuju od kataloga do kataloga, ovisno o tome kada je izdan.Na tržištu maraka je također prisutna ciklikna promjena cijene, baš kao i na svakom drugom tržištu imovine.

Jedan primjer koji pokazuje važnost korištenja trenutne cijene je eksplozija obmane ranih 1980-ih. Umjesto masivnog povećanja cijena, što bi bilo zaočekivati očekivati u više od tri desetljeća, cijene nekih od najrijeđih i najpopularnijih maraka zapravo su pale u vrijednosti tijekom tih 30 godina.

Notoran primjer je izdanje Graf Zeppelina (Scott # C13 - C15) koje su izdale Sjedinjene Američke Države 1930. godine . Ova popularna i rijetka serija maraka bila je veće vrijednosti 1980. nego što je danas.

graf zeppelin usa serija scott c13 c15

 

Da se vratimo na katalog - najbolja stvar koju možete učiniti je potrošiti 15 minuta na čitanje uvodnog materijala u prednjem dijelu kataloga gdje je u detalje opisana metoda određivanja cijene.
Nakon toga ležerno možete početi listati katalog provjeravajući marke koje imate. Koristite katalog kao opće sredstvo i nećete biti krivo usmjereni.

Opća pravila koja obično (ne uvijek) važe za određivanje vrijednosti kolekcije

 • Nekorištene marke originalnog izdanja sa gumom na poleđini vrijedi više od rabljenih maraka
 • Ranije marke vrijede više od suvremenih maraka
 • Poštanske marke sa bilo kakvim greskama (izgužvane, poderane, stanjene, itd) vrijede daleko manje od onih u savršenom stanju. Jedna stvar koja je zajednička u kolekcionarstvu, posebnou filateliji, je da stanje znači sve. Ista marka koja se normalno prodaje za $ 100 neće biti vrijedna niti $ 10, ako postoje je izgužvana,potrgana ili stanjena. 
 • Kutije sa rastresenim rabljenim markama obično vrlo malo vrijede.
 • Slabo popunjeni filatelistički albumi obično vrlo malo vrijede.
 • Filatelistički albumi za djecu ili početnike obično vrlo malo vrijede.

Vrijednost kolekcije ovisi o vrsti zbirke

 • Nalazi li se na koverti serija maraka - bilo FDC (omotnica prvog dana), putovalo pismo, ili neki drugi oblik?
 • Ima li kutija sa rasparenim markama?
 • Ima li filatelističkih albuma ? 
 • Ima li knjiga ? Filatelističkih kataloga i filatelističke literature ? 
 • Ima li kutija sa "drugim stvarima" u malim prozirnim omotnicama koje izgledaju kao marke ?

Za zbirke sa boljim i rijetkim poštanskim markama neće biti dovoljno samo ustanoviti opću vrijednosti kolekcije. Morat ćete selektivno provjeriti neke pojedinačne marke kako biste dobili opći dojam kvalitete zbirke. Posljedice mogu biti dramatične, budući da jedna mala zbirka savršenih maraka može biti vrijedna mnogo, mnogo puta više od istih maraka u lošem stanju. Nikad ne možete znati kakvu kvalitetu zbirke posjedujete dok ne provjerite marke.

Na jednoj razini, postoje mnogi faktori koji mogu dramatično utjecati na vrijednost kolekcije, međutim za najveći dio maraka, sve se svodi na ponudu i potražnju.

Mnoge su marke rijetke, ali trenutačno možda nisu vrijedne jer nema dovoljno potražnje koje bi im podigle cijenu. Dakle, pripazite ako pronađete rijetku marku za kojom postoji velika potražnja.
Pregršt "krunskih filatelističkih dragulja" je prodano tijekom posljednjih nekoliko desetljeća za multi-milijunske dolarske iznose.

Cijena besprijekorne marke može dosegnuti i do sto puta veću cijenu nego što je cijena iste takve marke koja je blago izvan centra ili je u nešto lošijem stanju (na primjer manji nabori koje je jedino povećalom moguće vidjeti) .


Izvor: stamp-collecting-resource

 

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

 


 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.