Tematsko sakupljanje maraka

 

"Tematsko sakupljanje maraka je toliko zabavno, umjetnički zadovoljavajuće i svestrano ... može biti panaceja za većinu filatelističkih "bolesti", kao i kod čiste dosade, nezainteresiranosti ili razočaranja. Može se vrlo ozbiljno shvatiti kao glavni zbirni interes s opsežnim istraživanjima i planiranjem, koristiti kao zabavna i dekorativna sporedna linija ili pak kao dodatak glavnom specijalitetu." 

James H. McMeen

 

Kad je filatelija postala popularni hobi, kolekcionari su sakupljali sve i tako počeli gomilati filatelističke predmete različitih država. No kako su krajem 19. stoljeća države su počele izdvati sve više i više marka tako je kolekcionarima bilo nemoguće uključiti sve te marke u svoju zbirku, što je uzrokovalo pojavu tematske filatelije.

Kao rezultat toga, promijenio se cilj i kolekcionari su počeli obogaćivati svoje kolekcije predmetima na određenu temu.

Zapravo, u mnogim su se izdanjima maraka pojavile neke popularne teme, poput "brodova" ili "ptica", koje je postalo gotovo nemoguće dovršiti, dok su se aktualni kolekcionari mogli dodatno specijalizirati tražeći, na primjer, samo jedrenjake na markama ili ptice koje ne lete.

Svoju vlastitu tematsku zbirku marka možete započeti stvarati pod dva uvjeta:

  • Ako ste novak u filateliji ili se bavite sakupljanjem maraka s posebnom temom
  • Ako već imate neke marke koje se mogu grupirati prema određenoj temi

 

Kako sakupljati tematske marke?

Ukoliko želite stvoriti vlastitu tematsku zbirku, trebali biste imati na umu da najbolji dio leži u tome kako ste stekli ili došli do predmeta.
Najvažniji uvjet je da odaberete temu koja vas privlači i fascinira. To bi trebalo biti nešto što vas posebno zanima i podstiče vašu strast prema tematskoj filateliji.

Tema može biti gotovo sve, no najpopularnije teme su životinje, umjetnost, ptice, Europa, cvijeće, brodovi, svemir, sport pa čak i marke na markama.

Područje tematskog sakupljanja maraka često se dijeli na 2 glavna područja:

  • Sakupljanje maraka prema predmetu (predmetna zbirka) - obično se uređuje po državi koja ih je izdala, kronološkim redoslijedom, prema datumu izdavanja.
  • Sakupljanje maraka po temama (tematska zbirka) - obično je uređena tako da priča priču. Ovakva zbirka nije uređena prema državama, umijesto toga raspored je taj koji tvori temu.

 

Find your stamps value

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.