Plavi Mauricijus


Nije najstarija, najrijeđa ili najskuplja marka na svijetu, ali je daleko najpoznatija.

Marka je izdana 1847. godine na Mauricijusu, zajedno sa crvenom "sestrom", a još dan danas predstavlja vrhunac za sve kolekcionare.
Također i za laike na polju filatelije Plavi Mauricijus je pojam, što ga čini najpoznatijom markom na svijetu. Do sada je pronađeno ukupno 12 od prethodno izdanih 500 primjeraka.
Vrijednost im, ovisno o stanju očuvanja, seže i do 1.000.000 eura.

Posebnost Plavog Mauricijusa nije motiv marke, koji prikazuje profil britanske kraljice Viktorije, već mit o tome koji čuva tajnu o tome na koji je način marka stvorena.

 

Mit o nastajanju - namjera ili greška u tisku?

Sljedeći primjer Ujedinjenog Kraljevstva, na Mauricijusu je 1847. godine uređeno izdavanje dvije marke: crveni (One Penny) i plavi (Two Pence) Mauricijus.
Namjera je bila da Crveni Mauricijus bude za poštansku službu na samom otoku, a Plavi za usluge pošte izvan Mauricijusa.

Mit oko Plavog Mauricijusa uglavnom se odnosi na otisak "Post Office", koji se nalazi na lijevoj margini marke. U kasnijim izdanjima "Post Office" je zamijenjen sa "Post Paid" što ujedno prvu seriju čini tako jedinstvenom.
Danas se postavlja pitanje je li oznaka bila namjerna ili marka prve serije predstavlja grešku u tisku.

Vjeruje se kako je tisak bio pogreška gravera Josipa Osmonda Barnarda koju više nije bilo moguće otkloniti, budući da je supruga guvernera Williama Gama trebala marke na vrijeme za pozivnice na kostimski bal.
Postoje i druge glasine koje kažu kako je graver bio nagluh, zaboravan ili čak napola slijep te da je radi jednog od tih razloga urezao pogrešan tekst.

Sve se to danas ne može jasno razumjeti, pogotovo jer se pojavilo pismo koje je pronašao James Stuart Brownrigg, koje dokazuje kako je otisak "Post Office" namjerno odabran.

Danas ove okolnosti naravno nemaju utjecaja na vrijednost Plavog Mauricijusa. S vremenom je zbog svih legendi i tajni koje ga okružuju, a koje se vjerojatno nikad neće razjasniti, Plavi Mauricijus postao jedan od najcjenjenijih svjetskih poštanskih marki.

 

Izvor : Borek 

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.