Bordeaux pismo - Najskupocjenije pismo na svijetu

 

Plavi Mauricijus nije samo osobito popularan i vrijedan, već je i dio jednog od najpoznatijih, najtraženih i najvrijednih predmeta u svijetu filatelije: Bordeaux pisma.

Bordeaux Pismo datira iz 1847. godine i najskuplji je filatelistički predmet odmah nakon marke Magente 1 ¢ Britanske Gvajane. Pismo je poslijednji put bilo prodano na aukciji 1993. godine nepoznatom kupcu za oko 5 milijuna eura.

Ovo pismo ne čine jedinstvenim vrijedne marke Mauricijusa koje se na njemu nalaze, već pojedinačni žigovi koji dokumentiraju put pisma od Mauricijusa do Bordeauxa.

Pismo je putovalo ukupno 85 dana i obrađeno u Mauricijusu, Engleskoj, Boulogneu, Parizu i napokon u Bordeauxu.
Bordeaux Pismo  sadrži dokument o ulazu robe jednog od vinara iz Bordeauxa, kod kojeg je u konačnici 1907. godine otkriveno od strane jednog učenika. Pismo je godina dana kasnije prodano za ekvivalent od 170.000 €.

Bordeaux Pismo jedino je pismo na svijetu koje je označeno crvenim i plavim Mauricijusom iz prve serije.

Izvor : Borek 

 

0
0
0
s2smodern

Donacije za Filatelistički Klub

Ukoliko želite podržati rad Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak" i dati nam vjetar u leđa da budemo još bolji u našoj namjeri da ljubiteljima filatelije ponudimo sve potrebne informacije, možete to učiniti svojom dobrovoljnom novčanom donacijom na naš IBAN račun 

HR424840081104081825


 

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

 


 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.