Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije

 

hr predsjedanje eu 2020 zigHrvatska pošta 2. siječnja 2020. pušta u optjecaj prigodnu poštansku marku "Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije".
Marka tiskana povodom iznimnog uspjeha i časti za Hrvatsku ima nominalnu vrijednost 8,60 kuna i tiskana je u nakladi od 200.000 primjeraka.

Motiv prigodnog izdanja je logotip predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU-a čiji su autori studentica Iva Primorac te njezini mentori Stipe Brčić i Marija Juza sa Studija dizajna na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Logotip je za tisak poštanske marke prilagodio Tomislav Vlainić, dizajner iz Splita. Prigodna poštanska marka izdana je u hrvatskom arku (25 maraka u 30 polja), a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Žig prvog dana je u uporabi 02. i 03. 01. 2020. u poštanskom uredu 10101 Zagreb.

hr predsjedanje eu 2020 arak

 Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, arak

 

Prvog siječnja 2020. Hrvatska prvi put preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije u sklopu Trija država predsjedateljica kojeg uz Hrvatsku čine Rumunjska i Finska.
Šestomjesečno predsjedanje ovom ključnom zakonodavnom institucijom Europske unije istodobno je velik izazov, ali i jedinstvena prilika za višestruku promidžbu Hrvatske unutar Europske unije.

Hrvatska je kroz svoje nacionalne prioritete istaknula da želi vidjeti Europu koja raste ujednačeno, održivo i uključivo, koja povezuje, koja štiti te koja je otvorena i asertivna.

Kako bi se ovi ciljevi obistinili, bit će potreban napor cijele države, od tijela državne uprave do poslovnih udruženja, institucija visokog obrazovanja, turističkih zajednica i mnogih drugih. Često se govori da jedna zemlja tek nakon uspješnog završetka svoga prvog predsjedanja Vijećem postaje istinska država članica Europske unije.

To je tako jer je predsjedanje određen test zrelosti za našu državnu upravu – više od 300 državnih službenika iz Hrvatske djeluje tijekom predsjedanja u svojstvu predsjedatelja i zamjenika predsjedatelja pripremnih tijela Vijeća nalazeći se tako na ključnim pozicijama u europskom zakonodavnom procesu.

U sklopu predsjedanja održava se oko 1400 formalnih sastanaka u Bruxellesu, no to ne znači da je predsjedanje ograničeno na europsku prijestolnicu.

 

hr predsjedanje eu 2020 fdc

 Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, FDC

 

Zagreb na početku predsjedanja posjećuje novi saziv Europske komisije, a u Republici Hrvatskoj održavaju se dva summita, dvanaest neformalnih ministarskih sastanaka Vijeća, osam ministarskih konferencija i više od sto događaja na stručnoj i radnoj razini – sve kako bi se pripremili i donijeli zakonodavni akti za ostvarivanje zadanih prioriteta predsjedanja.

Predsjedanje ima bogat kulturni i promidžbeni aspekt – izabran je službeni logotip i slogan predsjedanja, održavaju se svečani koncerti otvaranja u Zagrebu i Bruxellesu, a posebni kulturni programi bi će upriličeni na više od pedeset lokacija diljem svijeta.

Kulturni program predsjedanja povezan je s Rijekom kao Europskom prijestolnicom kulture kako bi Hrvatska u ovoj povijesnoj godini Europi i svijetu pokazala bogatstvo svoje jedinstvene kulturne baštine.

Predsjedanje je itekako izazov u kontekstu 2020. kada su u novom sazivu Europska komisija i Europski parlament te kada Brexit sve više potiče raspravu o budućnosti Unije.

Međutim, ako je 2013. bila godina u kojoj je Hrvatska potvrdila svoje mjesto u europskoj obitelji, onda će povijest pamtiti 2020. kao onu u kojoj je Hrvatska pokazala da može biti na kormilu europskoga zakonodavnog procesa i da može pridonositi dobrobiti i boljoj budućnosti svih građana Europske unije.

Tin Musić stručni prvostupnik novinarstva, MVEP

 

hr predsjedanje eu 2020 markaVrijednost: 8,60 HRK
Dizajn: Tomislav Vlainić, dizajner iz Splita / Autori vizualnog identiteta: studentica Iva Primorac i mentori Stipe Brčić i Marija Juza / Studij dizajna Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Veličina: 29,82 x 35,50 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 02.01.2020.
Naklada: 200 000

 

Izvor: Hrvatska pošta

Sva izdanja maraka možete naručiti i kupiti preko Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak"

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

 


 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.