Rijeka i Galway – europske prijestolnice kulture 2020.

zajednicko izdanje hrvatska irska zigHrvatska pošta i Irska pošta (An Post) zajedno će pustiti u optjecaj 23. siječnja dvije prigodne poštanske marke kako bi obilježile proglašenje gradova Rijeke i Galwaya europskim prijestolnicama kulture za 2020. godinu.

Nominalna vrijednost obiju prigodnih maraka je 8,60 kuna, a na njima su prikazi znamenitosti Rijeke i Galwaya. Autori izdanja su Tomislav Tomić, akademski slikar grafičar iz Zaprešića (marka Rijeka), i Steve Simpson, dizajner iz Irske (marka Galway).

Prigodne marke tiskane su u nakladi od 100 000 primjeraka te su izdane u arčićima od 9 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).
Žig prvog dana je u uporabi 23. i 24. 01. 2020. u poštanskom uredu 10101 Zagreb.

 

zajednicko izdanje hrvatska irska rijeka arcic

 

Upoznajte zemlju koja 2020. predsjeda Europskom unijom i grad koji je iste godine europska prijestolnica kulture Dragi europski prijatelji i prijatelji Europe, dobro došli u Hrvatsku, dobro došli u Rijeku! U pejzažima Hrvatske Rijeka je mjesto života, simbol slobodarskog duha i progresivnih ideja.

 

Grad koji vas očekuje, u otvorenosti svojih stanovnika nosi najsnažnije nasljeđe turbulentne povijesti Europe - u zadnjih stotinu godina Rijeka se razvijala pod čak sedam različitih država.

U ovoj luci različitosti, u kojoj se isprepliću Mediteran i srednja Europa, tijekom 2020. održava se bogat kulturni program kojim Rijeka predstavlja svoj identitet i istodobno nudi ogledalo europskoj kulturi.

Upoznajmo se, povežimo se, dio smo istoga kontinenta, istog svijeta.

zajednicko izdanje hrvatska irska galway arcic

Paralelno s Rijekom, titulu europske prijestolnice kulture u 2020. nosi i irski grad Galway.

Galway se nalazi na zapadnoj obali Irske, smješten na Divljem atlantskom putu, a poznat je po kozmopolitskoj atmosferi, izvanrednoj ljubaznosti svojih stanovnika i statusu kulturnog središta Irske.

Uzbudljiv paneuropski program za ovu godinu donijet će događaje na neočekivana mjesta diljem grada i regije, na otocima, u udaljenim selima, u močvarama, poljima, planinama i na plažama.

Od hrane, glazbe, plesa, književnosti i vizualnih umjetnosti do poezije, kazališta, sporta i velikog spektakla, oni koji posjete Galway uživat će u zabavnom i jedinstvenom doživljaju.

zajednicko izdanje hrvatska irska rijeka markaVrijednost: 8,60 HRK
Dizajn: Tomislav Tomić, akademski slikar grafičar iz Zaprešića
Veličina: 42,60 x 35,50 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 23.01.2020.
Naklada: 100 000 po motivu

zajednicko izdanje hrvatska irska galway markaVrijednost: 8,60 HRK
Dizajn: Tomislav Tomić, akademski slikar grafičar iz Zaprešića , predložak: Steve Simpson, dizajner iz Irske
Veličina: 42,60 x 35,50 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 23.01.2020.
Naklada: 100 000 po motivu

Izvor: Hrvatska pošta

Sva izdanja maraka možete naručiti i kupiti preko Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak"

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

 


 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.