Uskrs 2020.

uskrs 2020 zig

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 26. ožujka 2020. prigodnu poštansku marku Uskrs 2020. Ovogodišnju marku redovitog prigodnog izdanja u povodu Uskrsa dizajnirao je Duje Švegić, dizajner iz Splita, a naklada iznosi 100 000 primjeraka. 

Marka s motivom pisanice izdana je u arku od 20 maraka i njezina nominalna vrijednost je 3,10 kuna. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Žig prvog dana je u uporabi 26. i 27. 03. 2020. u poštanskom uredu 10101 Zagreb.

Prigodno izdanje povodom Uskrsa izdaje se već desetu godinu zaredom, svake godine s drukčijim motivom. Ponekad su na markama prikazani religijski, a ponekad svjetovni motivi.

Najstarija pronađena i očuvana pisanica s našega područja je iz 15. stoljeća, nastala je za vrijeme vladavine hrvatsko – ugarskog kralja Matije Korvina, te se danas čuva u gradskom muzeju u Bjelovaru. Ukrašavanja pisanica seže u doba prije prihvaćanja kršćanstva na našim prostorima, duboko je ukorijenjeno u našu tradiciju, a većina običaja poštuje se i danas.

uskrs 2020 arcic


Umjetna bojila gotovo su potpuno zamijenila stare tehnike bojanja pisanica, iako stari običaji i ukrašavanja uskršnjih pisanica prirodnim bojama nikako nisu zaboravljeni, a poneke pisanice oslikane su poput pravih umjetnička djela. Također, iza svake obojene pisanice stoji i značenje te boje.

Crvena tako može simbolizirati Isusovu muku, bijela čistoću, rođenje, radost, zelena označava plodnost, zdravlje, nadu i blagostanje, a ljubičasta vjeru, povjerenje, strpljivost i post.

U našim se krajevima, za Uskrs pisanice bojaju, oslikavaju, tucaju, darivaju…

U katoličkim obiteljima ide se na svetu misu i zajedno objeduje, vjeruje se da je Isus uskrsnućem iz mrtvih započeo vječni život. Pisanica je simbol novog početka.
Nadajmo se da će i ovaj Uskrs sa sobom odnijeti bolest i potrese, te ponovno okupiti sve generacije za istim stolom uz sreću i smijeh.

 

uskrs 2020 markaVrijednost: 3,10 HRK
Dizajn: Duje Šegvić, dizajner iz Splita
Veličina: 29,82 x 35,50 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 26.03.2020.
Naklada: 100.000

 

 

Izvor: Hrvatska pošta

Sva izdanja maraka možete naručiti i kupiti preko Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak"

0
0
0
s2smodern

snjegovic gif

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

 


 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.