Europa – stare poštanske rute


europa stare postanske rute zigHrvatska pošta 8. svibnja pušta u optjecaj nove prigodne poštanske marke „Europa – stare poštanske rute“. Motiv na poštanskim markama je kapela sv. Frane na Velebitu prema predlošku litografije u boji na papiru iz polovine 19. stoljeća otisnute u tiskari Antonelli (Državni arhiv u Zadru, HR-DAZD-552, Grafička zbirka, III/3). 

Djelo je Hrvatskoj pošti ustupio na korištenje Državni arhiv u Zadru. Autorica maraka je Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba.

Nominalna vrijednost maraka je 8,60 kuna. Marke su izdane u sutisku u arku od 12 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). S ovom serijom maraka, izdanom u sutisku, Hrvatska pošta sudjeluje na natjecanju za izbor najljepše marke iz serije „Europa“ koje organizira udruga europskih javnih poštanskih operatora PostEurop.

Žig prvog dana je u uporabi 8. i 9. 05. 2020. u poštanskom uredu 10101 Zagreb

 

Stare poštanske rute – Majstorska cesta

Pouzdana i pravodobno prenesena vijest oduvijek je bila važan čimbenik u pokretanju i razvitku svih važnih procesa unutar ljudskog društva. Preduvjet svakog organiziranog prijenosa vijesti postojanje je dobrih i prohodnih prometnica, stoga je povijest starih poštanskih ruta u Hrvatskoj velikim dijelom i povijest starih hrvatskih cesta.

Primjer iznimne vještine građenja jest Majstorska cesta preko Velebita, koja je povezala Zadar i Liku trasom Obrovac – Podprag – Mali Alan – Sveti Rok. Građena je od 1825. do 1832. i smatra se prvom suvremenom prometnicom koja je povezala kontinentalnu Hrvatsku i Dalmaciju.

europa stare postanske rute arcic

Gradio ju je je poznati graditelj hrvatskih cesta onog vremena, graničarski časnik Josip Kajetan Knežić. Upravo zbog velike kvalitete projektiranja i građenja prozvana je „Majstorskom cestom“. Krajem 1833. uspostavljen je jednom tjedno promet poštanskim kočijama (diližansama) na relaciji Beč – Zadar. Majstorska cesta je 2007. stavljena na Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske i jedna je od rijetkih starih hrvatskih cesta koja je sačuvala svoj izvoran oblik.

Litografija u boji prikazuje motiv s Majstorske ceste: kapelu sv. Frane u mjestu Podpragu, a ispred nje poštansku kočiju s postiljonom koji puše u poštanski rog.
Litografija je djelo nepoznatog umjetnika, otisnuta je u tiskari Antonelli, a danas se čuva u Državnom arhivu u Zadru. Kapela je sagrađena u čast tadašnjeg cara Franje Josipa i posvećena svetom Franji Asiškom.

Projektirao ju je u klasicističkom stilu talijanski arhitekt Valentino Presani. U kapeli je 2001. postavljena spomen-ploča hrvatskim braniteljima koji su poginuli braneći položaje na Velebitu tijekom Domovinskog rata.

europa stare postanske ruteVrijednost: 8,60 HRK
Dizajn: Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba
Fotografija: Tomislav Vrsaljko
Veličina: 35,50 x 48,28 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 08.05.2020.
Naklada: 200.000 po motivu

 

Izvor: Hrvatska pošta

Sva izdanja maraka možete naručiti i kupiti preko Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak"

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.