Tokyo 2020

tokyo 2020 zigHrvatska pošta 23. srpnja 2021. pušta u optjecaj novu prigodnu poštansku marku u povodu ovogodišnjih Olimpijskih igara „Tokyo 2020“. Motiv na marki su stilizirane medalje Olimpijskih igara u slavljeničkom „plesu“, a autor marke je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba.

Marka je izdana u arčiću od 9 maraka i s jednim privjeskom, u nakladi od 100 000 primjeraka. Nominalna vrijednost marke iznosi 8,60 kn. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Žig prvog dana je u uporabi 23. i 24. 07. 2021. u poštanskom uredu 10000 Zagreb.

 

 tokyo 2020 arcic

 

Dragi prijatelju, pred vama je nešto posebno iz svijeta filatelije. Marka koja u sebi nosi priču o trenutku ljudske povijesti, događaju o čijim posljedicama, sada dok gledamo ovu prelijepu marku, možemo samo maštati.

Možemo se i nadati da će Olimpijske igre u Tokiju 2021. ostati jedine na kojima su bili samo domaći gledatelji i koje su stajale kao prihod jedne manje države. Igre koje ćemo pamtiti kao „Igre pod maskama“.

Nadajmo se da smo u pravu, ali postoje i drugi početci puteva naše povijesti. Igre će biti zrcalo ljudske civilizacije, neviđena dostignuća u sportu i tehnologiji. Bit će zaprepašćujuće. No svijet će ih doživjeti preko ekrana.

Imat ćete sve moguće informacije, ali – hoćete li ih „osjetiti“? Vidjet ćete znoj, suze, veselje, nikad čišće i plastičnije, podići će vam ruku da ih dodirnete, a dočekat će vas hladan ekran. Neće biti autograma, selfija, čekanja u redovima, druženja, slavlja – života. Jesmo li mi krivi? Jesmo li učinili što loše?

Danas smo zbunjeni. Zato i ovaj popratni tekst, uz vašu zvijezdu zbirke, nije uobičajen.

Dok ju gledate, izaziva vas da sami izmaštate budućnost. Sutra ćete vidjeti jeste li bili u pravu ili će vaši nasljednici znati što je obilježila.

U svakom slučaju, ostat će jedinstvena. Želimo od sveg srca da ostane zapamćena po najvećim sportskim dostignućima, kao neobična epizoda, kao IGRE POD MASKAMA kojih ćemo se sjećati sa smiješkom.

Mićo Dušanović, sportski novinar

 

tokyo 2020 markaVrijednost: 8,60 HRK
Dizajn: Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba
Veličina: 29,82 x 35,50 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 23.07.2021.
Naklada: 100.000

 

 

Izvor: Hrvatska pošta

Sva izdanja maraka možete naručiti i kupiti preko Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak"

0
0
0
s2smodern

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.