Plakat u Hrvatskoj

plakati zigHrvatska pošta 29. studenog 2022. pušta u optjecaj dvije nove prigodne poštanske marke čiji će motivi ovog puta biti plakati: plakat za izložbu Emanuela Vidovića koji prikazuje Umjetnički paviljon u Zagrebu iz 1921., dizajnera Radovana Tommasea, te plakat za časopis Teka, izdan u Zagrebu 1974., a čiji dizajn potpisuje Mihajlo Arsovski.

Autor poštanskih marki je Orsat Franković, dizajner iz Zagreba. Nominalna vrijednost maraka označena je slovom A, što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u unutarnjem prometu te poštarine za dopisnicu, odnosno razglednicu u unutarnjem prometu. Marke su izdane u arčićima od 6 maraka, u 30.000 primjeraka po motivu. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Žig prvog dana je u uporabi 29. i 30. 11. 2022. u poštanskom uredu 10114 Zagreb.

Iako su nove tehnologije drastično promijenile načine suvremenoga komuniciranja, plakat još uvijek pripada vizualno najatraktivnijim medijima. Njegova je pojava u drugoj polovini 19. stoljeća uvjetovana usavršavanjem litografske tiskarske tehnike, ali i potrebom za modernim oglašavanjem u javnom prostoru.

Početci plakata u Hrvatskoj obilježeni su procvatom produkcije u sferi kulture, a očituju reminiscencije secesijske stilizacije i efektnih linearnih kompozicija.

plakati radovan tommaseo arcic

 

Među autorima osebujnih individualnih izraza u mediju plakata s početka 20. stoljeća ističe se Radovan Tommaseo (Split, 1895. – Split, 1924.).

Nakon studija na Obrtnoj školi u Beču Tommaseo se nakon povratka u Split posvetio interdisciplinarnom djelovanju te se jednako uspješno realizirao kao scenograf, kostimograf, suradnik Etnografskog muzeja i predavač na Obrtnoj školi.

Njegova su ostvarenja svojevrsni zaštitni znak splitske vizualne kulture početka 1920-ih godina, od slikarstva i grafike, karikatura, opreme knjiga i časopisa do primijenjene umjetnosti i plakata.

Među Tommaseovim plakatima izdvaja se plakat za izložbu Emanuela Vidovića u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu (1921.) u kojem se prožimaju elementi secesije i art decoa.

Vještim superponiranjem slike, odnosno motiva splitske luke, njezina zrcalnog odraza na površini mora i teksta ostvarena je vizualno snažna simbolička interpretacija slike i teksta.

plakati mihajlo arsovski arcic

 

Grafičko oblikovanje Mihajla Arsovskog (Skoplje, 1937. – Zagreb, 2020.) također je orijentirano proširenom polju vizualne kulture u kojem se poništavaju granice pojedinih žanrova, umjetnosti i popularne kulture.

Od oblikovanja omladinskog tiska, plakata za Galeriju Studentskog centra, festival studentskih kazališta, Galeriju suvremene umjetnosti, Muzej za umjetnost i obrt do vizualnog identiteta Teatra &TD i niza drugih antologijskih ostvarenja, Arsovski je ostvario jedan od najistaknutijih autorskih opusa u povijesti dizajna u Hrvatskoj.

Većina plakata izvedena je u sitotisku koji je zahvaljujući pop-artu, postao sveprisutan element intermedijalnosti vizualne kulture 1960-ih i 1970-ih godina.

Karakteristična je oprema za časopis Teka (1974. – 1976.) za koji je Arsovski osim serije publikacija osmislio čitav vizualni identitet časopisa i plakata koji su ih najavljivali.

U njihovu oblikovanju osim dominantne kombinacije tiska crvene i crne, konstantu čini uloga tipografije koja dominira u opremi knjiga i časopisa, dok se serija plakata zasniva na tipografskim znakovima i ilustracijama preuzetih sa starih gravura kojima se koristi u postmodernističkoj maniri citatnosti stvarajući slike koje osim vizualne atraktivnosti nude i slojevita značenja.

dr. sc. Jasna Galjer, red. prof. 
Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

 

plakati radovan tommaseo markaVrijednost: slovna oznaka A
Dizajn: Orsat Franković, dizajner iz Zagreba
Veličina: 42,60 x 35,50 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 29.11.2022.
Naklada: 30 000

 

 

 
plakati mihajlo arsovski markaVrijednost: slovna oznaka A
Dizajn: Orsat Franković, dizajner iz Zagreba
Veličina: 42,60 x 35,50 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 29.11.2022.
Naklada: 30 000

 

 

Izvor: Hrvatska pošta

Sva izdanja maraka možete naručiti i kupiti preko Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak"

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.