Kriptomarka „Nikola Tesla“

Hrvatska pošta 20. prosinca 2022. pušta u optjecaj četvrtu po redu kriptomarku izdanu u obliku prigodnoga poštanskog bloka s jednom markom. Motiv na kriptomarki je najpoznatiji hrvatski znanstvenik Nikola Tesla i njegov toranj za Svjetski bežični sustav.

Autori nove kriptomarke su zagrebački dizajneri Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, a marka nominalne vrijednosti 50,00 kn tiskana je u 30.000 primjeraka.

Motiv kriptomarke je portret Nikole Tesle i Teslin toranj za Svjetski bežični sustav Digitalni motivi: Teslina turbina, Teslin pokus s jajetom u okretnom magnetskom polju, Teslin model broda na daljinsko upravljanje, Teslin sustav bežičnog prijenosa signala i Teslina zavojnica Prigodni blok sadrži jednu marku, a nalazi se na PVC podlozi.

Hrvatska pošta izdala je i prigodne omotnice.

Ovo izdanje realizirano je u suradnji s Tehničkim muzejom „Nikola Tesla“ u Zagrebu. Hrvatska pošta u suradnji s tvrtkama BitX i Marrow Labs predstavlja četvrtu hrvatsku kriptomarku.

Hrvatske kriptomarke zamišljene su kao savršena kombinacija analognog i digitalnog, a ovo četvrto izdanje možete, osim u poštanskim uredima i na epostshopu, naći i u internetskoj trgovini kripto.posta.hr/marka/v4 u kojoj Hrvatska pošta omogućuje kupnju kriptomaraka kriptovalutama.

Kako bi se i kolekcionarstvo vjerno prevelo u digitalni svijet, kriptomarke su podijeljene u različite digitalne kategorije s naglaskom na posebnosti i ekskluzivnosti.

Motivi Teslinih izuma pojavljuju se u pet različitih kategorija: Teslin pokus s jajetom u okretnom magnetskom polju u 2000 primjeraka, Teslin model broda na daljinsko upravljanje u 4000, Teslin sustav bežičnog prijenosa signala u 6000, Teslina zavojnica u 8000 te Teslina turbina u 10 000 primjeraka, što čini ukupnu nakladu od 30 000 primjeraka.

nikola tesla kriptomarka

 

NIKOLA TESLA (1856. – 1943.)

Nikola Tesla jedan je od najvećih znanstvenika i izumitelja u povijesti čovječanstva. Njegovi pokusi i patenti krajem 19. i početkom 20. stoljeća stvorili su uvjete za elektrifikaciju svijeta, a rad u području visokofrekventnih struja i bežičnog prijenosa elektromagnetskih valova omogućio je razvoj radijske tehnike i telekomunikacija.

Njegova istraživanja pomogla su u otkriću radara, a uvelike je pridonio i razvoju rasvjete. Rođen je 10. srpnja 1856. u Smiljanu pokraj Gospića.

Nakon studija u Grazu, 1881. odlazi u raditi u Telegrafski ured u Budimpešti gdje 1882. otkriva okretno magnetsko polje i princip rada elektromotora koji se napaja izmjeničnom strujom.

Od 1884. živi u SAD-u gdje kraće vrijeme radi za T. A. Edisona, a 1887. osniva tvrtku Tesla Electric Company i laboratorij u New Yorku u kojem radi na usavršavanju primjene izmjenične struje.

Patente motora i sustava distribucije izmjenične struje prijavio je 1887. i 1888. Niz patenata iz područja visokofrekventnih struja prijavio je 1891., a njemu u čast jedan od uređaja kojima se dobivaju takve struje nazvan je Teslin transformator.

Godine 1892. održao je predavanje o izmjeničnoj struji i elektrifikaciji u Zagrebu. Tesla je izumio i prve teleautomate – strojeve za bežično upravljanje na daljinu.

U Colorado Springsu 1899. izvodi pokuse s veoma visokim naponima i visokofrekventnim strujama istražujući svoj novi koncept Svjetskoga bežičnog sustava koji, nažalost, ne uspijeva ostvariti.

Nikola Tesla prijavio je patentnom uredu u SAD-u ukupno 112 patenata. Godine 1917. primio je Edisonovu medalju, najveću nagradu udruženja American Institute of Electrical Engineers te njemu u čast od 1960. jedinica za magnetsku indukciju u SI sustavu nosi naziv tesla.

Umro je 7. siječnja 1943. u New Yorku.

Tehnički muzej „Nikola Tesla“

nikola tesla kriptomarka markaVrijednost: 50,00 HRK
Dizajn: Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, dizajneri iz Zagreba Ilustracija portreta Nikole Tesle: GettyImages
Veličina: 35,74 mm x 40,98 mm (85,60 mm x 53,98 mm)
Papir: samoljepljivi, bijeli, bezdrvni, gramatura: 75 g
Zupčanje: ukrasno ricanje
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 20.12.2022.
Naklada: 30 000

 

Izvor: Hrvatska pošta

Sva izdanja maraka možete naručiti i kupiti preko Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak"

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.