Prigodna poštanska marka „Gojko Šušak

(1945. – 1998.)“

gojko susak zigHrvatska pošta 3. svibnja 2023. pušta u optjecaj novu prigodnu poštansku marku u povodu obilježavanja 25. obljetnice smrti Gojka Šuška na kojoj je motiv njegov portret. Autorica poštanske marke je Sabina Rešić, dizajnerica iz Zagreba, a fotografiju koja je poslužila kao predložak za izradu marke ustupila je redakcija časopisa Hrvatski vojnik.

Nominalna vrijednost marke iznosi 0,47 eura i otisnuta je u 30.000 primjeraka i u arku od 20 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana – FDC.

Žig prvog dana je u uporabi 03. 05. i 04. 05. 2023. u poštanskom uredu 10114 Zagreb.


gojko susak arcicGojko Šušak rođen je 16. ožujka 1945. u Širokom Brijegu. Dijeleći sudbinu mnogih sunarodnjaka koji se nisu mirili sa zatiranjem hercegovačkoga hrvatstva, kulture i vjere, prekinuo je studij u Rijeci i nastavio školovanje na Sveučilištu u Ottawi.

U Kanadi, u kojoj živi i radi od 1969., kao predsjednik Hrvatsko-kanadske kulturne federacije, predsjednik Zaklade za Hrvatske studije i ravnatelj Hrvatske škole u Ottawi, svesrdno se zauzima za političko ujedinjavanje hrvatskog iseljeništva.

U prijelomnim povijesnim trenutcima stvaranja slobodne i neovisne hrvatske države vraća se u Hrvatsku i nakon prvih slobodnih višestranačkih izbora, kao jedan od prvih i najpouzdanijih suradnika prvoga hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, postaje član hrvatske Vlade kao ministar iseljeništva i zamjenik ministra obrane.

Ministar obrane Republike Hrvatske postao je 18. rujna 1991. u jeku vođenja presudnih borbi za stvaranje hrvatske države i tu je dužnost obnašao do svoje smrti 1998. godine.

U novijoj hrvatskoj povijesti nezamjenjiva je njegova uloga u uspostavi, obrani i izgradnji države Hrvatske, stvaranju i razvoju moderne Hrvatske vojske te uspješnom vođenju vojnih operacija za oslobođenje okupiranih hrvatskih prostora i pobjedonosni završetak Domovinskog rata.

Karizmatičan čovjek i domoljub koji je izvršio sva svoja obećanja ostat će upamćen po riječima nakon pobjedonosne vojno-redarstvene operacije Oluja na Kninskoj tvrđavi: „Zapovijed izvršena!“ Bio je čovjek od povjerenja, iznimnih ljudskih kvaliteta i sposobnosti, dosljedan i pouzdan suradnik neizmjerne energije, čovjek koji je ulijevao samopouzdanje i mirnoću, velikog autoriteta, ali i razumijevanja, čovjek koji je malo govorio, ali čije su riječi imale težinu i utemeljenje u djelima.

Bio je principijelan i nepokolebljiv zagovarač nacionalnih ideala u koje je ugradio sav svoj intelektualni i duhovni potencijal. Umro je 3. svibnja 1998. te je uz najviše državne i vojne počasti pokopan u Aleji hrvatskih branitelja na groblju Mirogoj u Zagrebu.

Vesna Pintarić – zamjenica glavnog urednika Hrvatskog vojnika

gojko susak markaVrijednost: 0,47 €
Dizajn: Sabina Rešić, slikarica i dizajnerica iz Zagreba
Fotografija: redakcija časopisa Hrvatski vojnik, Odjel hrvatskih vojnih glasila i izdavaštva, MORH
Veličina: 29,82 x 35,50 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 03.05.2023.
Naklada: 30 000

 

Izvor: Hrvatska pošta

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.