Nova prigodna poštanska marka „Uskrs 2023.“

uskrs 2023 zigHrvatska pošta  16. ožujka 2023.  pušta u optjecajnovu prigodnu poštansku marku posvećenu obilježavanju Uskrsa, ovaj put s motivom simpatičnih pilića. Ovogodišnju prigodnu marku dizajnirala je Sanja Matić, dizajnerica iz Zagreba.

Vrijednost marke označena je slovnom oznakom A što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u unutarnjem prometu te za dopisnicu/razglednicu u unutarnjem prometu.

Prigodno izdanje povodom Uskrsa izdaje se već četrnaestu godinu zaredom, a ovogodišnje izdanje tiskano je u 30.000 primjeraka u arcima od 20 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Žig prvog dana je u uporabi 16. 3. i 17. 3. 2023. u poštanskom uredu 10114 Zagreb.

 

uskrs 2023 arcic

Mali, pahuljasti, žuti pilići toliko su ušli u našu mitologiju da i kad ih vidimo u stvarnosti zapravo više nisu sasvim realna bića.

Mičući sitnim krilcima na nespretnim nožicama, oni su sâmo ljupko vježbanje života, sam Uskrs.

Gradski ljudi i djeca uglavnom ih vide na sajmovima, u kartonskim kutijama, ugurane jedne iznad drugih, ispod drugih, pored drugih, kumulativni pijuk i lepet. Tu su oni poput nekog paketa sreće. Oni su se naprosto rodili i s njima počinje svijet. I ne samo da su se rodili. Surađivali su na svom rođenju.

Sami su probili svoju svemirsku kapsulu, ljusku svoga jajeta. Oni su izabrali ovaj svijet, obojili ga i ozvučili, i valjda je taj svijet dobar kad su se oni tako lijepo u njemu našli. Obično se ne pitamo odakle su došli. Razglednice su nas naučile da oni i njima slični trčkaraju na zelenoj travi i zoblju zrnje i crviće.

Tu ih raznježena misao obično napušta. Ali povremeno nas zatekne neka slika prenatrpanih peradarnika u kojima nema zelene travice ni crvića, u kojima tih stotine tisuća malih života ne vide sunca između jajeta i tanjura.

Tamo oni zapravo više i nisu životi, nego materija koja uz lako punjenje brzo, dobro i korisno raste. Neki dan objavljena je tako fotografija kineskih višekatnica za uzgoj životinja. Nije da se i prije nismo hranili tom materijom. Ali ona je nekada bila život. Unosila je u nas i svoje sunce i svoje rano spavanje i san.

Život se tih bića u nekom trenutku prekidao, kao i naš. Njihov zbog nas. Oni koji trčkaraju po zelenoj travi danas su iznimke. Što oni drugi, osim svoje patnje, danas unose u nas?

 

Lijepi mali žuti pilići, poput ovih na ovogodišnjoj uskrsnoj marki Hrvatske pošte, i dalje ostaju znakovi Uskrsa. Kad ih god sretnemo, izazovu radost.

Ali nekako smo postali svjesni da je njihova veza s Uskrsom višeznačnija i da ne obuhvaća samo Nedjelju, nego i Petak. I da se to odnosi na cijelu Zemlju kojoj je trajno potreban Uskrs. Onako kako je nama obećano. 

akademkinja Željka Čorak

 

uskrs 2023 markaVrijednost: slovna oznaka A
Dizajn: Sanja Matić, dizajnerica iz Zagreba
Veličina: 35,50 x 29,82 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 16.03.2023.
Naklada: 30 000

 

Izvor: Hrvatska pošta

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.