Drevna mitologija na kineskim markama

Kina je izdala seriju od šest maraka s prizorima iz drevne kineske mitologije i priča dobro poznatih kineskoj javnosti.

Svečanost puštanja maraka u promet održana je u okrugu Xiaxian na sjeveru kineske provincije Shanxi. Okrug je bio glavni grad dinastije Xia (2070.-1600. Pr. Kr.), robovske države, a u njoj se, kako se navodi, odvijalo nekoliko mitoloških priča.

"Ilustracije na markama imaju osjetljive crte i sjajne boje, a imaju i snažne vizualne efekte", rekao je Zhang Limei iz okruga podružnice China Posta.

Prva marka prikazuje Suiren kako pravi vatru bušenjem u drvu. Suiren je jedan od Tri Suverena (isto kao Fuxi i Shennong), između Bogova i careva u trećem tisućljeću prije Krista. Zaslužan je za uvođenje prakse bušenja drva za vatru.

Druga marka prikazuje Fuxi koji crta trigrame. U kineskoj mitologiji Fuxi se smatra prvim muškim pretkom čovječanstva, kulturni junak i jedan od najdobromjernijih bogova u drevnoj Kini.

Treća marka prikazuje Shennong koji je kušao stotine vrsta bilja kako bi utvrdio njihovu ljekovitu vrijednost. Štovan je kao otac kineske medicine.

Četvrta marka posvećena je Leizu i podrijetlu kineske svile. Legenda kaže kako je postupak izrade svilene tkanine prva izumila Leizu, supruga žutog cara, oko 2696. godine prije Krista.
Ideja za svilu došla joj se dok je pila čaj u carskim vrtovima, nakon što joj je Kokon upao čaj i pri čemu se raspleo.

Peta marka prikazuje Cangjiea stvarajući kineske znakove na temelju stopala životinja. Cangjie je učinio monumentalni podvig u reprodukciji i prosperitetu za kinesku naciju.

Posljednja marka prikazuje Yu Velikog kako pripitomljava vode.

Ukupna vrijednost maraka je 6,4 juana ( oko 91 američkih centa).

Ovo je tek druga serija maraka utemeljena na kineskoj mitologiji. Prva serija izdana je 1987. godine i sadržavala je također šest maraka.

china.org.cn

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.