Smeđi medvjed na slovenskim markama

 

Pošta Slovenije je krajem rujna 2019. godine u seriji Životinje objavila marke s motivom smeđeg medvjeda.

Smeđi medvjed važan je dio prirodne i kulturne baštine, kako u Sloveniji, tako i drugdje u Europi. U većem dijelu srednje i južne Europe bio je znatno ugrožen krajem 19. stoljeća, a na nekim je područjima čak i uništen. Slovenski medvjedi dio su velike populacije, koja se proteže od istočnih Alpa na sjeveroistoku Italije do planine Pindos u Grčkoj.

Medvjedi su samotne životinje. Kao i većina drugih velikih mesoždera, i medvjedi imaju velika domaća okruženja. Ženke zajedno s majkama postavljaju svoje kućno okruženje, a mužjaci se sele i traže svoj vlastiti prostor u udaljenim područjima. Medvjed je svejed tako da je većina hrane za medvjede biljnog je podrijetla. U proljeće do kasne jeseni jako voli ispašu trave i uživa u plodovima šumskih biljaka poput drena, lješnjaka, jagoda, borovnica i malina.

U jesen, kako dobivaju masnoću za prezimljavanje, važan su dio prehrane žir, kesten, lješnjak, orašasti plodovi i voće poput kruški, jabuka i šljiva. Hrana bogata proteinima uglavnom dobivaju od insekata te njihovih ličinki i mrkve.

smedji medvjed blok fdc slo

Zimi, u vrijeme hibernacije, tjelesna se temperatura snižava na  samo 2 ° C i također usporava rad srca i metabolizam. Medvjeđi "zimski san" zaista je samo poseban oblik gladovanja ili očuvanja energije. Neki medvjedi iz populacije južne Europe mogu ipak biti aktivni tijekom cijele godine.

Za medvjeda je karakterističan dug životni vijek. Najstariji zabilježeni medvjed u Sloveniji imao je 21 godinu.

Ženke spolno sazrijevaju u dobi od tri do pet godina, a mladunac se rađa svake druge ili treće godine. Parenje se odvija od sredine svibnja do početka srpnja. U razdoblju između siječnja i veljače ženke u brlogu okote 1 do 4 mladunaca koji teže oko pola kilograma. Mladunci tek sa dvije godine starosti postaju neovisni.

Na širem području Dinarskog gorja medvjedi su sačuvani zbog pogodnog staništa - širokih šumovitih područja na raznovrsnom i neprobojnom terenu visokog krša, a posebno zbog naklonosti ljudi prema ovoj životinjskoj vrsti.

Kao najzapadniji dio dinarsko-pindske populacije, slovenski medvjedi predstavljaju važan izvor za prirodno naseljavanje alpskog prostora susjednih zemalja.

doc. dr. Hubert Potočnik

smedji medvjed marke fdc slo

 

 

Dežela znamk

0
0
0
s2smodern

snjegovic gif

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

 


 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.