Prigodne poštanske marke u suradnji s Francuskom poštom

 

Motivi novih maraka su staklene vaze Antonije Krasnik i Émilea Galléa


hrvatska francusta vaza zigHrvatska pošta pušta 8. studenog 2018. u optjecaj prigodne poštanske marke iz serije „Dekorativna umjetnost“ s motivom staklene vaze Antonije Krasnik i Émilea Galléa. Autor maraka je Orsat Franković, dizajner iz Zagreba, a autori fotografija su Srećko Budek i René-Gabriel Ojeda. Nominalna vrijednost prigodnog izdanja je 8,60 kuna, a naklada je 150.000 primjeraka po motivu. Marke su izdane u arčićima od 9 maraka. Hrvatska pošta ovom prigodom izdaje i omotnicu prvog dana (FDC) te trolisni etui. Ovo zajedničko izdanje realizirano je s Poštom Francuske. Žig prvog dana bit će u uporabi 8. i 9. studenog u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.

 

 hrvatska francuska vaze arcic b

 

Vaza, oko 1884.
Proizvodnja: Nancy, Meurthe-et-Moselle, Francuska
Smještaj: Muzej Orsay, Pariz, Francuska

Émile Gallé (Nancy, 1846. – 1904.) jedan je od vodećih predstavnika francuskog art nouveaua u oblikovanju upotrebnih i dekorativnih predmeta od keramike i stakla. Svestranost svojih kreativnih interesa jednako je uspješno realizirao i u dizajnu namještaja. Zaštitni znak Galléova osebujnog stila raskošni je inventar dekorativnih ornamenata inspiriran interesom za botaniku i simbolizam, zbog kojeg je popularan i kao najveći slikar na staklu. Gallé je u povijesti modernog dizajna poznat kao preteča suvremenog art directora.

Prvi veliki uspjeh postigao je na Svjetskoj izložbi u Parizu 1878., koji ga je potaknuo na odvažniji pristup dizajnu. U Galléovu dizajnu priroda je podjednako ishodište dekoracije i oblika u staklu. Također, bio je fasciniran japanskom umjetnošću, osobito grafikama, pod čijim utjecajem dekor na njegovim vazama postaje sve slobodniji. Istovremeno, eksperiment kao metoda donosi bogatstvo oblika i tonaliteta neobičnih krajolika, lopoča, orhideja, paprati ili šumskog cvijeća, leptira, ptica i cvrčaka te drugih motiva koji simboliziraju novootkrivenu ljepotu. No nije riječ samo o vrhunskoj dekoraciji, nego i o Galléovoj zaokupljenosti snagom života u prirodi, jednom od univerzalnih tema nove umjetnosti na prijelazu stoljeća.

 

hrvatska francuska vaze arcic a

Vaza, 1901.
Proizvodnja: Johann Loetz Witwe, Klostermühle, za E. Bakalowits & Sohne, Beč
Smještaj: MUO, 807, Zagreb, Hrvatska

Antonija (Antoinette) Krasnik (Lovinac, 1874. – Zagreb, 1956.) jedna je od prvih autorica na prijelazu 19. u 20. stoljeće koje su se profesionalno bavile dizajnom i dekorativnom umjetnošću. Njezini su se radovi izdvajali originalnošću oblikovanja i vrhunskom kvalitetom izvedbe te su otkupljivani za muzejske zbirke i objavljivani u najznačajnijim europskim umjetničkim časopisima kao što je Art et décoration.

Već za vrijeme školovanja uspješno se realizirala u različitim medijima, od slikarstva i kiparstva do dekorativnog oblikovanja predmeta od stakla, metala, keramike, namještaja, nakita, tekstila, odjeće i modnog pribora. U flori i fauni nalazila je nepresušne izvore inspiracije za ornamente koje stapa s vrhunski oblikovanim predmetima.
Vaza konusno zaobljenog oblika, s bočnim zadebljanjima od puhanog stakla koja u donjem dijelu prelaze u zaobljene nosače u obliku kapljica, proizvedena je u češkoj staklani Johann Loetz Witwe za tvrtku Bakalowits & Sohne iz Beča. O uspješnosti dizajna najbolje govori podatak da se proizvodio u čak devet varijanti dekora.

hrvatska francuska vaze fdc

Prigodne poštanske marke u suradnji s Francuskom poštom -  FDC

 

Koincidentno, radovi Antonije Krasnik i Émilea Galléa bili su izlagani na istim izložbama, između ostalih, i na Svjetskoj izložbi u Parizu 1900. Iako su im karijere vrlo različite, inventivnost oblikovanja i eksperimentiranje materijalima čini ih autentičnim predstavnicima modernog dizajna.

Jasna Galjer redovita profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

 

hrvatska francuska vaze marka bVrijednost: 8,60 HRK
Dizajn: Orsat Franković, dizajner iz Zagreba
Fotografija: Srećko Budek
Veličina: 35,50 x 42,60 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 08.11.2018.
Naklada: 150 000

 


hrvatska francuska vaze marka aVrijednost: 8,60 HRK
Dizajn: Orsat Franković, dizajner iz Zagreba
Fotografija: René-Gabriel Ojéda
Veličina: 35,50 x 42,60 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 08.11.2018.
Naklada: 150 000

 

Izvor: Hrvatska pošta

Sva izdanja maraka možete naručiti i kupiti preko Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak"

 

0
0
0
s2sdefault

snjegovic gif

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

 


 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.