90 godina rotarijanstva u Hrvatskoj

rotary zig

Hrvatska pošta 6. ožujka pušta u optjecaj prigodnu poštansku marku izdanu u povodu obilježavanja 90 godina rotarijanstva u Hrvatskoj. Motiv na marki je logotip Rotaryja, a izdana je u zajedničkom arčiću od 9 maraka. 

Autor prigodnog izdanja je Duje Šegvić, dizajner iz Splita. Naklada poštanske marke nominalne vrijednosti 3,10 kuna iznosi 100 000 primjeraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).
Žig prvog dana je u uporabi 06. i 07. 03. 2019. u poštanskom uredu 10101 Zagreb.

 

 

rotary arcic

90 godina rotarijanstva u Hrvatskoj - arčić

 

Svečanost službenog uručenja potvrde o primanju Kluba u Rotaryjevu zajednicu, tzv. Charter, održana je 28. lipnja 1929. na Plitvičkim jezerima. Tako je pokret Rotary, sa svojim idejama i ciljevima, službeno počeo u Hrvatskoj 24 godine nakon što je 23. veljače 1905. njegovo osnivanje potaknuo Paul P. Harris.

Ideja Rotaryja je nesebično pomaganje onima koji trebaju pomoć. Danas je Rotary International najveća servisna organizacija u svijetu koja ima više od 1,2 milijuna članova organiziranih u više od 35 000 klubova.

Njihov je cilj promicanje mira, borba protiv različitih bolesti, promicanje prava na pristup zdravoj i pitkoj vodi, zaštita majki i djece, pružanje potpore obrazovanju te rast i poticanje lokalnog održivog poduzetništva.

Slogan pod kojim danas djeluje Rotary, Service Above Self, koji pokazuje da ideja služenja zajednici mora biti iznad naših pojedinačnih osobnih interesa, jasno upućuje na to kakve članove Rotary želi okupljati.

U tu je svrhu razvijen i tzv. test četiriju pitanja na koji svaka aktivnost koju potiču i promiču Rotary klubovi mora dati jasan i nedvosmislen pozitivan odgovor: Je li ISTINA?, Je li PRAVEDNO prema svima na koje se odnosi?, Hoće li pomoći u izgradnji DOBRE VOLJE i BOLJEG PRIJATELJSTVA?, Je li KORISNO za sve sudionike?

Brojne aktivnosti hrvatskih Rotary klubova u okviru Rotary Distrikta 1913, na nacionalnoj i međunarodnoj razini, potvrđuju ispravnost i točnost ovog testa te poticanje i širenje ideje globalnog prijateljstva i suradnje.

Hrvatske rotarijanke i rotarijanci, njih više od 1400 okupljenih u 54 kluba, nastavit će nesebičnim radom pomagati potrebitima.

Rotary klub Zagreb Medvedgrad iskazuje posebnu zahvalnost Hrvatskoj pošti što je prihvatila prijedlog za obilježavanje ove godišnjice pokazujući da slogani Hrvatsko, ali i globalno te Budi nadahnuće imaju uporište u svakodnevnim aktivnostima hrvatskih rotarijanki i rotarijanaca.

Dr. sc. Gordan Akrap Institut za istraživanje hibridnih sukoba

rotary fdc

90 godina rotarijanstva u Hrvatskoj - FDC

 

rotary markaVrijednost: 3,10 HRK
Dizajn: Duje Šegvić, dizajner iz Splita
Veličina: 48,28 x 29,82 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 06.03.2019.
Naklada: 100 000

Izvor: Hrvatska pošta

Sva izdanja maraka možete naručiti i kupiti preko Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak"

 

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

 


 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.