Hrvatski domovinski rat – gardijske brigade

domovinski rat zigHrvatska pošta 11. ožujka pušta u optjecaj prigodne poštanske marke „Hrvatski domovinski rat – gardijske brigade“. 

Motivi ovog izdanja su amblemi četiriju brigada, a na markama su prikazani: amblem 1. hrvatskog gardijskog zdruga, amblem 2. gardijske brigade „Gromovi“, amblem 3. gardijske brigade „Kune“ i amblem 4. gardijske brigade „Pauci“.

Naklada prigodnih poštanskih maraka iznosi 60.000 primjeraka po motivu. Nominalna vrijednost izdanja je 8,60 kn za sva četiri motiva. Autor maraka je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Prigodne poštanske marke izdane su u arčićima od 6 maraka s jednim privjeskom.

Žig prvog dana je u uporabi 11. i 12. 03. 2019. u poštanskom uredu 10101 Zagreb.

 

1. Hrvatski gardijski zdrug

domovinski rat gardijski zdrug arcic


Predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman donio je 25. veljače 1994. odluku o ustrojavanju najelitnije postrojbe Hrvatske vojske – 1. hrvatskog gardijskog zdruga.

Glavni nositelj ustrojavanja bila je Specijalna postrojba Ministarstva obrane RH Bojna „Zrinski“ i Specijalne postrojbe Glavnog stožera HV-a, a ustrojen je kao specijalna vojna postrojba za izvršavanje posebnih i najsloženijih borbenih zadaća. Zapovjednikom je imenovan brigadir Miljenko Filipović.

Osim pješaštva, u svom je sastavu imao padobransku bojnu, oklopništvo, topništvo te transportne i lake borbene helikoptere. 1. hrvatski gardijski zdrug imao je vrlo važnu ulogu u operacijama Cincar, Zima '94, Bljesak, Skok 2, Ljeto '95, Oluja, Maestral i Južni potez od kojih su neke izvodili u ekstremno teškim klimatskim uvjetima. U napadnim djelovanjima pripadnici Zdruga uspješno su obavili sve zadaće.

Nakon završetka Domovinskog rata postrojba je nastavila sa specijalističkim obukama koje su provođene po najvišim NATO-ovim standardima uz nadopunjavanje ratnim iskustvima stjecanim u Domovinskom ratu. Tijekom brojnih posjeta časnici zapadnih vojski bili su impresionirani viđenim.
Zdrug je u ožujku 2000., nakon promjene vlasti u RH, neočekivano ugašen.

Ratni put 1. hrvatskog gardijskog zdruga i ukupan doprinos pobjedi Hrvatske vojske u Domovinskom ratu čini ga jednom od probranih postrojba koje su slavu hrvatskog oružja i hrvatsku vojnu vještinu podignule na najvišu moguću razinu.

U Domovinskom ratu poginulo je 75 pripadnika Zdruga i postrojbi čiji je on bio pravni sljednik. Za izniman doprinos u Domovinskom ratu odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, a vrhovni zapovjednik dodijelio im je pohvalu za uspješno izvedenu operaciju Ljeto '95.

U ožujku 2008. osnovana je Udruga veterana „1. hrvatski gardijski zdrug“ čiji je cilj čuvanje uspomene na postrojbu i njezine tradicije te promicanje vrednota Domovinskog rata. Tomislav Sabljo tajnik Udruge veterana „1. hrvatski gardijski zdrug“

domovinski rat gardijski zdrug markaVrijednost: 8,60 HRK
Dizajn: Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba
Veličina: 29,82 x 48,28 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 11.03.2019.
Naklada: 60.000 po motivu

 

 

2. gardijska brigada „Gromovi“

domovinski rat gromovi arcic 
Republika Hrvatska obranjena je i oslobođena u Domovinskom ratu u kojem su sudjelovali i pripadnici 2. gardijske brigade Hrvatske vojske. Reakcija na agresiju pobunjenih Srba te JNA bila je stvaranje Hrvatske vojske kako bi se obranili građani i teritorij RH.

Tako je i 2. gardijska brigada „Gromovi“ ustrojena polovinom svibnja 1991. u Trsteniku Nartskom kraj Zagreba. Prva pješačka bojna i njeno zapovjedništvo formirani su od pripadnika za posebne namjene Ministarstva unutarnjih poslova iz baza Kumrovec, Rakitje i Vinica.

Službeni naziv Brigade bio je 2. „A“ brigada ZNG RH. Prvo javno postrojavanje održano je 28. svibnja 1991. na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu nakon čega su u Sisku 3. lipnja 1991. te Dugoj Resi 21. lipnja 1991. ustrojene pješačke bojne koje su odmah upućene na ratišta Banije i Korduna.

U prvoj godini zadaća „Gromova“ bila je obrana operativno-strateškog prostora koji je obuhvaćao trokut Zagreb-Sisak-Karlovac. U listopadu 1991. moć agresora opada te inicijativu preuzimaju hrvatske snage koje predvodi 2. gardijska brigada. Njezini pripadnici sudjeluju u obrani Karlovca, Duge Rese, Topuskog, a branili su i Petrinju, Sisak, Sunju i Komarevo te oslobađali i desnu obalu Kupe.

Pojedini pripadnici, odnosno taktičke grupe djelovali su i na teritoriju Bosne i Hercegovine, gdje su također branili lokalno stanovništvo od agresora. U operaciji Tigar na južnom bojištu oslobodili su Ivanicu, čime je deblokiran Dubrovnik. Sudjelovali su u operacijama na Uni i Maslenici, kao i u Bljesku te na kraju u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja, u kojoj su djelovali na udaru Petrinja-Maja-Dvor.

Brigada nikada nije djelovala skupno, nego su se pojedine postrojbe razmještale diljem Hrvatske. Kroz Brigadu je tijekom rata prošlo više od 9700 pripadnika. Više od 1400 ih je ranjeno ili ozlijeđeno, 25-orica su stopostotni hrvatski ratni vojni invalidi. Za trojicom se još traga, a 205 pripadnika Brigade poginulo je ugradivši tako svoje živote u stvaranje moderne hrvatske države.

„Jednom grom – zauvijek grom!“

Ivan Krupec, mag. ing. agr. umirovljeni pukovnik HV-a

 

domovinski rat gromovi markaVrijednost: 8,60 HRK
Dizajn: Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba
Veličina: 29,82 x 48,28 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 11.03.2019.
Naklada: 60.000 po motivu

 

 

 

3. gardijska brigada „Kune“

domovinski rat kune arcic

Prema zapovijedi ministra obrane RH 29. travnja 1991. donesena je odluka o osnivanju 3. „A“ brigade ZNG RH s domicilom u Slavoniji i Baranji.

Temelj za ustroj pješačkih bojni bio je u dijelu policijskih postrojbi MUP-a RH, koje su već bile formirane na tom području. U Osijeku je već bila ustrojena 1. pješačka bojna, u Vinkovcima 2. pješačka bojna, u Slavonskom Brodu 3. pješačka bojna i u Vukovaru 4. pješačka bojna.

Uz popunu i opremanje postrojbe Brigade djeluju na svim slavonskim bojištima u gašenjima oružane pobune protiv ustavnog poretka RH. Do polovine 1991. postrojbe 1. pješačke bojne aktivno su djelovale u akcijama u Borovu Selu, Bijelom Brdu, Mirkovcima, Tenji, Sarvašu, Dalju, Erdutu i Aljmašu te u Laslovu.

3. pješačka bojna djeluje i u Šodolovcima, Karadžićevu i Koprivni te na novogradiškom bojištu u obrani oko Donjih Bogićevaca, Okučana i Gornjih Bogićevaca. Na području Vinkovaca snage 2. pješačke bojne nosile su se s teretom agresije usmjerene prema Nuštru, Ceriću, Marincima, Bogdanovcima, Đeletovcima i Jarmini.

Nemjerljiv je i doprinos 4. pješačke bojne u herojskoj obrani grada Vukovara. Dolaskom UNPROFOR-a početkom 1992. 3. gardijska brigada odlazi u obranu Posavine, gdje boravi sve do kraja te godine. Završetkom borbenih djelovanja u Posavini Brigada se u veljači 1993. premješta u zadarsko zaleđe u kojem sudjeluje u operaciji Maslenica i poslije djeluje kao glavni nosilac svih borbenih akcija u zadarskom zaleđu do kraja 1993. godine.

Nakon povratka u matične vojarne u Slavoniji Brigada 1994. nastavlja sa stalnom zadaćom popune i obuke snaga za daljnje dolazeće operacije oslobađanja ostalog područja RH. Dugo očekivana zapovijed o početku oslobađanja državnog teritorija stigla je 1. svibnja 1995. godine.

U vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak 3. gardijska brigada bila je nosilac na glavnom smjeru napada Novska-Okučani te je svoju zadaću oslobađanja uspješno obavila u dva dana. Postrojbe koje nisu sudjelovale u operaciji Bljesak raspoređene su na crtu obrane grada Osijeka, Tvrđavice i Kopačkog rita u operaciji Zid.

U kolovozu iste godine državni vrh donosi odluku o slamanju pobune u okupiranom dijelu središnje i južne Hrvatske i 4. kolovoza 1995. počinje operacija Oluja koja je u samo dva dana vratila pod nadzor hrvatskih vlasti gotovo cjelokupan prostor.

Za vrijeme Oluje 3. gardijska brigada sudjelovala je u provedbi operacije Feniks u obrani istočne Slavonije od mogućih eventualnih napada srbočetničkih snaga, osobito na grad Osijek i Vinkovce. Uspješnom mirnom reintegracijom istočne Slavonije (Erdutski sporazum) za 3. gardijsku brigadu otpočela je mirnodopska etapa djelovanja.

U borbenim djelovanjima tijekom Domovinskog rata poginulo je 368 pripadnika Brigade, ranjeno ih je 1088, a 11 pripadnika još uvijek se vode kao nestali.

Brigada je odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog te Redom kneza Domagoja s ogrlicom kao najvišim vojnim odličjem za iskazano junaštvo svojih pripadnika u Domovinskom ratu tijekom stvaranja hrvatske države.

Miljenko Kolobarić umirovljeni bojnik HV-a

domovinski rat kune markaVrijednost: 8,60 HRK
Dizajn: Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba
Veličina: 29,82 x 48,28 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 11.03.2019.
Naklada: 60.000 po motivu

 

 

 

4. gardijska brigada „Pauci“

domovinski rat pauci arcic

Prva postrojba koja je odlukom Ministarstva obrane RH osnovana na jugu Hrvatske, ali sastavljena od dragovoljaca iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine, pa i svijeta bila je 4. brigada Zbora narodne garde, poslije 4. gardijska brigada „Pauci“. Utemeljena je u Splitu 28. travnja 1991. godine, a za prvog zapovjednika imenovan je (general-bojnik) Ivo Jelić. Ustrojena je kao pješačka brigada sa pet pješačkih bojni, zapovjedništvom, logistikom i vodom PZO-a.

Nakon tri mjeseca, polovinom srpnja, Brigada je imala 817 ljudi. Za prvu bojnu zadaću, 25. srpnja 1991., bilo je spremno oko tisuću dragovoljaca, koji su branili Dalmaciju od Kruševa, Kijeva, Polače, Zadra, Vrlike, Sinja, Drniša, Šibenika i Vodica do Dubrovnika i njegova zaleđa.

Pod geslom In hoc signo vinces (lat. U ovom ćeš znaku pobijediti) ratni put 4. gardijske brigade nizao se pobjedničkim operacijama 1992.: Spaljena zemlja, Lipanjske zore (Čagalj), Tigar, Oslobođena zemlja i Vlaštica, kojima je oslobođen krajnji jug Hrvatske sve do Prevlake.

Već u siječnju 1993. uslijedila je vojno-redarstvena operacija Maslenica – oslobađanje zadarskog zaleđa. Tijekom 1994. i 1995. Brigada sudjeluje u operacijama Zima '94, Skok 1, Skok 2 i Ljeto '95 u kojima je oslobođeno 2325 četvornih kilometara teritorija RH. Kraljevski grad Knin oslobodila je u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja – kruni svih operacija u Domovinskom ratu – 4. gardijska brigada zajedno sa 7. gardijskom brigadom, a podizanje zastave na njegovoj tvrđavi postaje simbol slobode.

Svoju zrelost, ratno iskustvo i profesionalizam Brigada iskazuje i u završnim vojno-redarstvenim operacijama Maestral i Južni potez, kada je razbijena Vojska Republike Srpske. U dug i bremenit put hrvatske državnosti ugrađena su 193 života pripadnika i pripadnica 4. gardijske brigade, još četiri pripadnika vode se kao nestali, a ranjeno je i stradalo više od 1600 bojovnika.

Kroz ratnu brigadu prošlo je 7378 branitelja. Svi su oni zaslužni što je Brigada za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u ratu odlikovana Redom kneza Domagoja s ogrlicom i Redom Nikole Šubića Zrinskog, a ima i priznanje Povelja Republike Hrvatske.

Danas njenu crvenu beretku i znak s ponosom nose pripadnici 3. mehanizirane bojne „Pauci“ Gardijske mehanizirane brigade HKoV-a.

Nela Klanac, prof. umirovljena bojnica HV-a

domovinski rat pauci markaVrijednost: 8,60 HRK
Dizajn: Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba
Veličina: 29,82 x 48,28 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 11.03.2019.
Naklada: 60.000 po motivu

 

 

domovinski rat fdc

 

Hrvatski domovinski rat – gardijske brigade, FDC

 

Izvor: Hrvatska pošta

Sva izdanja maraka možete naručiti i kupiti preko Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak"

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

 


 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.