Uskrs 2019

Staklena pisanica iz 19. stoljeća

uskrs 2019 zigHrvatska pošta 4. travnja pušta u optjecaj prigodnu poštansku marku Uskrs 2019. Ovogodišnju marku redovitog prigodnog izdanja u povodu Uskrsa dizajnirala je Ariana Noršić, dizajnerica iz Samobora, a naklada iznosi 100 000 primjeraka. Marka s motivom staklene pisanice sa zecom iz 19. stoljeća izdana je u arku od 20 maraka i njezina nominalna vrijednost je 3,10 kuna. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).
Žig prvog dana je u uporabi 04. i 05. 04. 2019. u poštanskom uredu 10101 Zagreb.

Između Uskrsa i Božića postoji jedna naročita razlika. Božić je opipljiv. Djetešce nam se rodilo, ono će rasti, živjeti i umrijeti. Slamica je oštra, dah vola i magarca topao, ovce mirišu po vuni i mlijeku. Isusovo uzašašće, međutim, ne da se opipati.

Njegov put u drugu dimenziju nema svjedoka. To je pitanje vjere u njegove riječi. I zato Uskrs, iz ljudske perspektive, neprekidno traži metaforu. I ta je metafora sve što se obnavlja, sve što se vraća, sve što izlazi iz zemlje u koju je bilo ušlo. Čudesan je repertoar tih jamstava i svjedočanstava.

Tu su pupovi, sjemenke i klice, mlade grane, gnijezda s jajima, radosno razmnožene životinje. Među njima, svakako onaj dlakavi i bezazleni kojemu to razmnožavanje jako dobro uspijeva: gdje je dvoje, začas bude deset, i tako oni nastane Zemlju. Zec se stoga pojavljuje kao omiljen znak Uskrsa, premda njegova djetinjasta ikonografska uloga ima i drugu, tamniju i bolniju stranu.

uskrs 2019 arcic

 

Uskrs 2019, arčić

Zec je naime i omiljen ulov, žrtva. O tome je prekrasan „Roman o zecu“ napisao francuski književnik Francis Jammes, prijatelj našega Nikole Šopa. I tako taj zec plaća otkupninu za svoju veselu prisutnost u našem najtajanstvenijem blagdanu.

Uz zeca, osnovni znak kućnoga Uskrsa jest jaje. Jaje kao najsavršenija tvorba oblikom i materijom, kao konzerva života. Njegov oblik toliko je prikladan za držanje u ruci, njegova ljuska, finija od najfinijeg porculana, za bojenje i ukrašavanje, za počast životu.

I zeca i jaje velika je umjetnost prenijela iz prirode i iz okvira kućnoga blagdanskog slavlja na svoje polje. Sjetimo se samo Dürerova zeca, ili Fabergéovih jaja za rusku carsku obitelj. Hrvatska pošta motivom svoje ovogodišnje uskrsne marke podsjeća na te drage elemente naših kućnih Uskrsa.

uskrs 2019 fdcUskrs 2019 , FDC

 

 

Maleno, stakleno, devetnaestostoljetno jaje, dvobojno, rubinskocrveno i prozirno, pažljivom je ručnom obradom pretvoreno u pravu umjetninu. Od vlati trave do lista na grančici, raskošan je svijet u kojemu sjedi mali zamišljeni zec.

Jedan jedini element u tome svemu pripada ljudskom svijetu. Ograda. S koje strane sjedi zec? Je li prešao na ljudsku stranu, ili je ostao vani? Vjeruje li on čovjeku koji mu se toliko umiljava, ili ne vjeruje?

Dok možemo o tome razmišljati okrećući malo jaje na dlanu, jaje na koje je umjetnik pokušao smjestiti cijeli svijet, svjetlost dopire iz njegove unutrašnjosti, odgovarajući svakoj promjeni izvanjske svjetlosti. Te dvije svjetlosti koje se susreću pravi su uskrsni odgovor.

akademkinja Željka Čorak

 

uskrs 2019 markaVrijednost: 3,10 HRK
Dizajn: Ariana Noršić, dizajnerica iz Samobora
Veličina: 29.82 mm x 35.50 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 04.04.2019.
Naklada: 100 000

 

Izvor: Hrvatska pošta

Sva izdanja maraka možete naručiti i kupiti preko Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak"

0
0
0
s2sdefault

snjegovic gif

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

 


 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.