Prigodno izdanje EUROPA – Ptice

 

europa ptice zigHrvatska pošta 9. svibnja pušta u optjecaj prigodne poštanske marke iz serije „Europa“. Ptice su ovogodišnja tema serije poštanskih maraka koju izdaju svi europski poštanski operatori, a motiv na hrvatskim markama su bregunica i galeb klaukavac.

Posebnost ovih maraka jest u tome što ih možete čuti. Pomoću pametnog telefona možete preuzeti besplatnu aplikaciju Cee App (Google Play, App Store). S preuzetom aplikacijom skenirajte marke i poslušajte glasanje galeba klaukavca i bregunice.

Autor izdanja je Luka Juras, dizajner iz Zagreba, a nominalna vrijednost svake marke iznosi 8,60 kuna. Marke su izdane u arcima od 20 maraka i u nakladi od 300.000 primjeraka po motivu. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Žig prvog dana je u uporabi 09 i 10. 05. 2019. u poštanskom uredu 10101 Zagreb.

 

Bregunica je u Hrvatskoj manje poznata vrsta ptice. Njezin znanstveni naziv Riparia riparia u prijevodu znači „od riječne obale“ te sugerira tip staništa na kojem se gnijezdi.

To je kolonijalna vrsta ptice, pa više jedinki bira isto mjesto za svoja gnijezda. Riječ je o strmim uzvisinama šljunkovitih ili pjeskovitih riječnih obala u kojima iskopava vodoravne kanale izvan dohvata riječnog toka. Kanali su dugački i do jednog metra te se blago uzdižu čime se izbjegava moguće poplavljivanje. U malenom proširenju na kraju kanala savija rahlo gnijezdo od perja i grančica u koje ženka u svibnju i lipnju izleže od četiri do šest jaja.
Jedan par bregunica može imati dva legla godišnje, a prvo leglo ima već u prvoj godini života. Na jajima sjede i mužjak i ženka izmjenjujući se tijekom 16-ak dana.

Kada se mladunci izlegu, hrane ih oba roditelja. Izgled bregunice može nas isprva podsjetiti na poznatiju vrstu ptice, a to je lastavica pokućarka (Hirundo rustica), koju bolje poznajemo jer je prisutnija u našem okolišu, pogotovo u hrvatskim selima. Bregunica joj sliči svojim oblikom tijela, ali je manja od nje. Dugačka je od 11 do 12 cm, krila i leđa su smeđe boje, dok je trbuh bijel. Uočljiva je i smeđa traka na prsima.

Bregunica ima kratke noge. Krila se sužavaju u oštar kut, a rep je plitko viličast. Tijekom leta stalno cvrkuće, a „razgovorljiva“ je i dok se kratko odmara u tršćacima. Na prvi pogled teško je razlikovati mužjaka od ženke.

Hrani se tako da prilikom leta lovi insekte. Bregunica je ptica selica koja se seli danju, a prezimljava u Africi − u subsaharskim predjelima te duž istočne obale afričkoga kontinenta sve do juga Afrike. Rasprostranjena je u cijeloj Europi, a u Hrvatskoj se može susresti blizu otvorenih područja uz vodu te u močvarnim predjelima Mure, Drave, Save, Dunava i Neretve.

Ugrožena je vrsta ptice, što znači da opada brojnost parova koji se gnijezde. Takvo je stanje diljem Europe, uključujući i Hrvatsku. Procjenjuje se da se danas u Hrvatskoj gnijezdi od 6000 do 8000 parova, a glavni uzrok smanjenja broja ovih ptica gubitak je vlažnih staništa. Stoga je bregunica u Hrvatskoj 2016. proglašena pticom godine. Time se skreće pozornost javnosti na izumiranje ove vrste u Hrvatskoj te potiče odgovorne ljude u državi kako bi ju se spasilo od nestanka iz močvarnih prostora s kojima čini ekološku i nedjeljivu cjelinu.

europa ptice fdc

Prigodno izdanje EUROPA – Ptice, FDC

 

Kada spomenemo galeba, u našim mislima pojavi se galeb Jonathan Livingston i njegova simbolika za postizanjem znanja u letu bez granica, koju je opisao Richard Bach. Hrvatska je pomorska zemlja, a jedan od njezinih najljepših ukrasa koji povezuje more s nebom je galeb klaukavac, Larus michahellis.

U svijetu ima više od 50 vrsta galebova, a galeb klaukavac je u Hrvatskoj gnjezdarica na udaljenim i nenaseljenim jadranskim otočićima i hridima. Nekada je smatran podvrstom L. cachinnans michahellis, a danas se izdvaja u zasebnu vrstu.

Galeba klaukavca prepoznat ćemo po žutim nogama, dok su leđa i krila siva s tamnijim završetkom primarnih letnih pera. Na nogama ima plivaću kožicu. Vrat i trbuh su bijeli, a kljun je žut sa žarko crvenom točkom na donjoj vilici. Dugačak je od 55 do 67 cm i s rasponom krila od 130 do 150 cm.
Spolovi su izgledom slični, a ptice mogu živjeti 10 i više godina.

Ova je ptica kolonijalna gnjezdarica, a za gniježđenje je spremna između treće i pete godine života. Galebovi klaukavci imaju samo jedno leglo godišnje. Ženka polaže dva do tri jaja tijekom travnja, svibnja ili lipnja na tlo među kamenjem s malo vegetacije, no znaju se gnijezditi i na krovovima kuća, primjerice u Rovinju.

I mužjak i ženka inkubiraju jaja od 28 do 30 dana te oboje hrane mladunce, koji ostaju u gnijezdu još 35 do 40 dana. Prehrana galeba klaukavca sastoji se od ribe, rakova i školjaka, kao i druge hrane životinjskog ili biljnog podrijetla, a znaju se hraniti i strvinom. Radi hranjenja zalazi u naselja i dublje u unutrašnjost kontinentalne Hrvatske, na mjesta odlaganja otpada oko kojih se može okupiti i veći broj jedinka.

Populacije galeba klaukavca u Hrvatskoj procjenjuju se na približno 40.000 do 60.000 gnjezdećih parova. Vrsta nije ugrožena, nego je stabilna te je zaštićena zakonom, pa lokalnom stanovništvu nije dopušteno uzimanje jaja iz gnijezda galeba klaukavca.

Ako gnijezda budu opljačkana, galeb klaukavac ima novo leglo u istoj sezoni. Galeb klaukavac je ptica stanarica koja se cijele godine zadržava blizu mjesta svojega gniježđenja. No mladi primjerci ptica mogu se otisnuti i izvan područja Jadrana, do kontinenta na slatke vode, a neki lete čak i do obala sjeverne Europe odakle se vraćaju na Jadran. Ova kretanja domaćih populacija galeba klaukavca dokazana su prstenovanjem te analizom bioloških markera prvi put (1988.) provedenom u Hrvatskoj.

dr. sc. Jasmina Mužinić, viša znanstvena suradnica u miru

 

europa ptice bregunicaVrijednost: 8,60 HRK
Dizajn: Luka Juras, dizajner iz Zagreba
Veličina: 29,82 x 35,50 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 09.05.2019.
Naklada: 300 000 primjeraka po motivu

 

 

europa ptice galebVrijednost: 8,60 HRK
Dizajn: Luka Juras, dizajner iz Zagreba
Veličina: 29,82 x 35,50 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 09.05.2019.
Naklada: 300 000 primjeraka po motivu

 

 

Izvor: Hrvatska pošta

Sva izdanja maraka možete naručiti i kupiti preko Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak"

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

 


 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.