Serija maraka "Dvorci Hrvatske"

dvorci hrvatske zigHrvatska pošta 20. svibnja pušta u optjecaj prigodne poštanske marke iz serije „Dvorci Hrvatske“. Prigodna serija s motivom hrvatskih dvoraca izlazi svake dvije godine, a do sada je na poštanskim markama iz ove serije prikazano naših 16 dvoraca.

-Na ovogodišnjem izdanju prikazani su dvorci Januševec, Lovrečina, Lužnica i Oršić (Gornja Bistra). Autor prigodnih maraka je Duje Šegvić, dizajner iz Splita, koji je svojim dizajnom prilagodio za tisak fotografije Miljenka Zekića.

Nominalna vrijednost maraka je 3,10 kuna za svaki tiskani motiv, a naklada arčića iznosi 100 000 primjeraka po motivu, odnosno 10 000 zajedničkih araka. Marke su izdane u arčićima od devet maraka i u zajedničkom arku od osam maraka s osam privjesaka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Žig prvog dana je u uporabi 20. i 21. 05. 2019. u poštanskom uredu 10101 Zagreb.

 

dvorci hrvatske janusevec arcicJanuševec – klasicistički dvorac baruna Vrkljana Dvorac Januševec mnogi smatraju najvišim dometom klasicističke arhitekture u Hrvatskoj. Smatra se i jednim od najistaknutijih primjera rekonstruiranoga graditeljskog nasljeđa u Hrvatskoj, jer je temeljito obnovljen nakon ratnog razaranja 1945. godine.

Nalazi se u selu Prigorju Brdovečkom, blizu Zaprešića, 20 km zapadno od središta Zagreba. Smješten je na spoju zagorskih brežuljaka i savske doline odakle se pruža lijep pogled na dolinu i Samoborsko gorje u daljini.

Lijepo je izražena prostorna, graditeljska i oblikovna cjelovitost dvorca, gospodarskih zgrada i perivoja – s naglašenom jednoosnom tlocrtnom kompozicijom. Maleni pejsažni perivoj (površine 2,6 ha) izvorno je bio bidermajerskog ugođaja s cvjetnim nasadima.

Dvorac je u tlocrtu veličine 40x30 m, u sredini s okruglom dvoranom oko koje se nižu prostorije. Pročelja odaju klasicistički red, bogate obrade i plastičnosti. Altana na južnom pročelju, ulazni portik s arhitravom i timpanonom na sjevernom pročelju, lođa na zapadnom te pilastri na istočnom čine pročelja dinamičnim.

U dvorcu su četiri etaže: podrum, nisko prizemlje (suteren), visoko prizemlje i kat. Plemićki posjed postojao je od kasnoga srednjeg vijeka. Prije gradnje dvorca bila je ondje kurija u vlasništvu obitelji grofova Kulmer i Sermage.

Posjed je 1829. kupio barun Josip Vrkljan (1777. – 1849.) i dao podići dvorac. Netom se vratio iz Italije gdje je završio svoju vojničku karijeru austrijskog časnika te političku karijeru državnog tajnika talijanskog vojvodstva Parme i Piacenze, na dvoru Marije Lujze, druge žene Napoleona I. Bonapartea.

Dvorac je 1845. kupio grof Corberon (1807. – 1861.), francuski političar koji se nastanio u Hrvatskoj. Poslije je dvorac promijenio nekoliko vlasnika. Godine 1984. u Januševcu je smješten dio arhivske građe Hrvatskoga državnog arhiva, koja se ondje nalazi do danas.

 

dvorci hrvatske lovrencina arcicLovrečina – neorenesansni dvorac na temeljima renesansnoga kaštela Lovrečina je dvorac u ravnici, četiri kilometara sjeveroistočno od Vrbovca, 40 km istočno od Zagreba.

Ime je dobio prema obližnjoj crkvi sv. Lovre, koja se spominje od početka 14. stoljeća. Feudalni posjed ovdje se spominje od 13. stoljeća, a kaštel od sredine 16. stoljeća. Pokraj Lovrečine prolazila je Kolomanova cesta, koja je vodila iz Mađarske preko Koprivnice, Križevaca i Zagreba prema Jadranskom moru.

U to davno doba izmjenjivali su se brojni vlasnici i gospodari lovrečkog posjeda. U 18. stoljeću pripadao je obiteljima Orehoczy, Drašković, Kiš i Fodroczy, a u 19. stoljeću grofovima Patačić i obitelji Farkaš. Lovrečinu je 1879. kupio francuski general Tomasini, koji se nakon pada Napoleona III. naselio u Hrvatskoj.

Njegov prijatelj, Francuz markiz de Piennes, koji je kupio obližnji dvorac i posjed u Vrbovcu, nakon Tomasinija je kupio Lovrečinu 1909. i darovao ju zagrebačkoj Družbi sestara milosrdnica, koja posjeduje dvorac i danas. One su vlasnice i dvorca Lužnica, zapadno od Zagreba.

Današnji dvorac krije u sebi dijelove renesansnoga kaštela koji se prvi put spominje 1540., a koji je bio dio obrambenog sustava protiv Turaka. Turci ga nisu osvojili, ali je bio oštećen u Seljačkoj buni 1755. godine. Nakon toga je kaštel bio popravljen i dograđen, pa je tlocrtni L-oblik pretvoren u četverokrilni dvorac s unutrašnjim dvorištem, uobičajen za renesansno doba. Bilo je još nekoliko graditeljskih promjena: rušena su neka krila dvorca, dograđene su gospodarske zgrade i uređivan je cijeli posjed.

Krajem 19. stoljeća dvorac se obnavlja, dograđuje i dobiva tlocrtni U-oblik. Bio je to zadnji veći graditeljski zahvat kojim je dvorac poprimio neorenesansna obilježja sačuvana do danas.

Dvorac nije imao perivoj. Njegov nedostatak nadoknadio je slikovit poljodjelski i prirodni krajolik u neposrednom i širem okruženju dvorca.

 

dvorci hrvatske luznica arcicLužnica – barokni dvorac baruna Raucha Dvorac Lužnica smješten je u savskoj nizini zapadno od Zaprešića, 20 km zapadno od središta Zagreba.Građen je u 18. stoljeću premda je posjed postojao i prije. Lužnica je primjer jednokatnoga baroknog trokrilnog dvorca nastalog pod utjecajem austrijskog baroka.

Pročelja posjeduju kasnobarokna obilježja s uglovnim uresnim kulama i prepoznatljivim poprsjima muških i ženskih likova iznad prozora. Od izvorne opreme u interijeru sačuvano je nekoliko kaljevih peći iz druge polovice 19. stoljeća i kasnobarokni ugrađeni ormari s rezbarenim vratima.

Dvorac je smješten u osam hektara velikom perivoju s početka 19. stoljeća. Posjedovao je obilježja engleske pejsažne arhitekture pri čemu su i okolne livade i oranice pridonosile stvaranju perivojnih veduta. Dvorac s perivojem, gospodarske građevine te kuhinjski vrt i voćnjak čine funkcionalnu i oblikovnu cjelinu visoke ambijentalne vrijednosti, koja je većim dijelom sačuvana.

Lužnica je u 18. stoljeću pripala barunu Pavlu Rauchu, koji je dvorac temeljito preuredio, možda i dogradio 1791. godine. Od tada je bila glavno sjedište obitelji Rauch, njemačko-saskog podrijetla. Ova je obitelj bila poznata po mađaronski orijentiranim hrvatskim banovima koji su često izazivali afere i ostali u lošem sjećanju kao banovi koje narod nije volio.

Najpoznatiji među njima bio je Levin Rauch, utemeljitelj mađaronske Unionističke stranke u Hrvatskoj, poznat kao „nagodbeni“ ban koji je za vrijeme banovanja (1868. – 1871.) nametnuo Hrvatskom saboru nagodbu s Mađarima. Obitelj Rauch živjela je u dvorcu do 1925., kada cijeli posjed kupuje Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog, koje su u dvorcu organizirale samostan u kojem su časne sestre živjele osam desetljeća.

Na mjestu gospodarskih zgrada sagrađena je 2005. nova zgrada samostana, a dvorac je 2007. obnovljen kao Duhovno-obrazovni centar „Marijin dvor“ u kojem se održavaju društveni, obrazovni, kulturni i turistički događaji.

 

dvorci hrvatske orsic arcicOršić – barokni dvorac grofova Oršić u Gornjoj Bistri Dvorac u Gornjoj Bistri svojom je veličinom i arhitektonskom vrsnoćom vrhunsko dostignuće arhitekture dvoraca u Hrvatskoj te se smatra jednim od najvrjednijih baroknih hrvatskih dvoraca. Smješten je na brežuljku sjeverozapadnih padina Medvednice.

Svojim glavnim pročeljem okrenut je prema sjeveru i dugoj prilaznoj aleji. Dvorac je trokrilna zgrada, tlocrtno u obliku slova U, uobičajenog za barokne dvorce. Sobe se nalaze uz pročelja, a arkadni hodnik prema dvorištu.

Glavni prostorni i arhitektonski akcenti dvorca jesu ovalna središnja dvorana i kapela, očuvani u izvornom obliku. Zidovi i kupola dvorane oslikani su iluzionističkim slikama mitološkog sadržaja iz 1778. nepoznatog autora. Na oblacima oslikane kupole sjede Dijana, božica lova i Mjeseca, te Apolon, bog Sunca i simbol mladenačke ljepote, a okolo su likovi muza.

U donjem dijelu dvorane glavnu kompoziciju čine kipovi Jupitera, Venere, Dijane i Krona. Kapela sv. Josipa opremljena je rokoko-inventarom i slikama iz doba baroka. Ističe se emporij i pjevalište/oratorij s orguljama. Uz dvorac je podignut velik perivoj prema sačuvanom nacrtu s kraja 18. stoljeća.

Oblikovanje perivoja obilježava arhitektura pejsažnog stila, ali s baroknim dojmom zbog prilazne aleje koja vodi do ulaza u dvorac na sjevernom pročelju. Dvorac je podigao između 1770. i 1775. podmaršal grof Krsto II. Oršić i to je bio veliki graditeljski zahvat u ono doba.

Oršići su bili ugledna grofovska obitelj hrvatskog podrijetla, koja je posjedovala brojne dvorce, palače i posjede u Hrvatskom zagorju. U Zagrebu su imali najljepšu baroknu palaču u gradu u kojoj je danas Hrvatski povijesni muzej.

Oršići su posjedovali dvorac do sredine 19. stoljeća, kada ga kupuje obitelj Carion iz Pariza i u njemu živi do 1936. godine. Od 1950. do danas u dvorcu je smještena Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi.

akademik Mladen Obad Šćitaroci prof. dr. sc. Bojana Bojanić Obad Šćitaroci

 

dvorci hrvatske fdc

 Serija maraka "Dvorci Hrvatske", FDC

 

dvorci hrvatske janusevecVrijednost: 3,10 HRK
Dizajn: Duje Šegvić, dizajner iz Splita
Fotografija: Miljenko Zekić
Veličina: 34,08 x 35,50 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 20.05.2019.
Naklada: 100 000 primjeraka po motivu

 

dvorci hrvatske lovrencinaVrijednost: 3,10 HRK
Dizajn: Duje Šegvić, dizajner iz Splita
Fotografija: Miljenko Zekić
Veličina: 34,08 x 35,50 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 20.05.2019.
Naklada: 100 000 primjeraka po motivu

 

dvorci hrvatske luznicaVrijednost: 3,10 HRK
Dizajn: Duje Šegvić, dizajner iz Splita
Fotografija: Miljenko Zekić
Veličina: 34,08 x 35,50 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 20.05.2019.
Naklada: 100 000 primjeraka po motivu

 

dvorci hrvatske orsicVrijednost: 3,10 HRK
Dizajn: Duje Šegvić, dizajner iz Splita
Fotografija: Miljenko Zekić
Veličina: 34,08 x 35,50 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 20.05.2019.
Naklada: 100 000 primjeraka po motivu

 

Izvor: Hrvatska pošta

Sva izdanja maraka možete naručiti i kupiti preko Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak"

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

 


 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.