Prigodne poštanske marke za specijalne jedinice policije

 

Serija prigodnih maraka „Hrvatski domovinski rat“

specijalne jedinice policije zigHrvatska pošta 27. rujna pušta u optjecaj prigodne poštanske marke „Hrvatski domovinski rat – Specijalne jedinice policije“.

Izdanje se sastoji od 21 poštanske marke koje imaju za motiv ambleme specijalnih jedinica policije, a autor izdanja je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba. Vrijednost svake izdane marke je 3,60 kuna, a prigodno izdanje tiskano je u nakladi od 25 000 araka.

Marke su izdane u zajedničkom arku od 21 marke i četiri privjeska, a Hrvatska pošta izdala je i četiri prigodne omotnice prvog dana (FDC).

Žig prvog dana je u uporabi 27. i 28. 09. 2019. u poštanskom uredu 10101 Zagreb.

 

Jake snage Ministarstva unutarnjih poslova

Tečaj Prvi hrvatski redarstvenik počeo je s radom 5. kolovoza 1990. na Policijskoj akademiji te mu je pristupilo više od 1800 polaznika iz cijele RH i šire. Prvi predsjednik Republike Hrvatske, dr. Franjo Tuđman, 8. kolovoza 1990. održao je smotru postroja Prvog hrvatskog redarstvenika. Redarstvenik je bio organiziran u dva bataljuna i petnaest četa koji su bili naoružani vojnim formacijskim naoružanjem.

Prvi hrvatski redarstvenik, uz dio bivših pripadnika tadašnjeg RSUP-a hrvatske nacionalnosti, rasadnik je iz kojeg se popunjava ATJ Lučko i formiraju nove jedinice Rakitje (današnji Tigrovi) i Tuškanac, a ostatak polaznika raspoređen je po policijskim upravama te je činio okosnicu stvaranja Specijalne policije (posebnih jedinica policije) i Zbora narodne garde (preteče Hrvatske vojske).

specijalne jedinice policije fdc

Prigodne poštanske marke za specijalne jedinice policije, FDC

 

Do rasformiranja, Prvi hrvatski redarstvenik obavljao je zadaće zaštite osoba i objekata od posebnog interesa (Hrvatski sabor, Vlada RH, rezidencija predsjednika RH, HRTV, HPT...), suzbijanja pobune u Lici, Dalmaciji i Baniji.

Dinamičan razvoj događaja direktno se odrazio i na razvoj ustroja Specijalne policije te se s tom nakanom ujesen 1991. osniva Odjel Specijalne policije pri Sektoru policije u MUP-u RH, a tijekom 1993. zbog povećanja opsega zadaća i ljudstva povećanjem broja jedinica (u svakoj policijskoj upravi jedinica Specijalne policije) i pričuve preustrojava se u Sektor specijalne policije, da bi 1994. izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjim poslovima postali samostalna redarstvena služba unutar MUP-a.

Specijalna policija samostalno, uz redovite zadaće, nosi čitav teret obrane sve do formiranja Zbora narodne garde i Hrvatske vojske, poznato iz medijskih izvješća iz tog vremena kao „JAKE SNAGE MUP-a“. Specijalna policija i dalje zajedno s Hrvatskom vojskom sudjeluje u Domovinskom ratu u svim obrambenim i osloboditeljskim operacijama sve do konačnog oslobađanja cjelokupno okupiranog teritorija Republike Hrvatske.

Od trenutka ustroja pa sve do oslobađanja Republike Hrvatske 762 pripadnika hrvatske policije ugradilo je svoj život u temelje hrvatske države, više od 3600 ih je ranjeno, a 27 pripadnika još se uvijek vode kao nestali. U obrani domovine 146 specijalaca dalo je svoje živote, a njihova imena nalaze se u monografiji Specijalne policije.

specijalne jedinice policije arak


Vrijednost: 75,60 HRK
Dizajn: Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba
Veličina: 25,56 x 35,5 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 27.09.2019.
Naklada: 25 000 araka

Izvor: Hrvatska pošta

Sva izdanja maraka možete naručiti i kupiti preko Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak"

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

 


 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.