Sto godina veterine u Hrvatskoj

sto godina veterine u hrvatskoj zigHrvatska pošta 13. studenog pušta u optjecaj prigodnu poštansku marku „100. obljetnica Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu“. Autorica prigodnog izdanja je Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba, a za svoj dizajn poštanske marke koristila je fotografiju Alena Bregeša

Motiv poštanske marke nominalne vrijednosti 3,60 kuna su kolonade na ulazu u Veterinarski fakultet.

Naklada izdanja iznosi 100.000 primjeraka, a marka je izdana u arku od 20 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).
Žig prvog dana je u uporabi 13. i 14. 11. 2019. u poštanskom uredu 10101 Zagreb.

 

sto godina veterine u hrvatskoj fdc

Nastava na Veterinarskoj visokoj školi prvi je put održana 13. studenog 1919. godine, koja je pet godina poslije preimenovana u Veterinarski fakultet.

Otada pa do danas, u prvom stoljeću svojeg postojanja, ovo je jedina visokoobrazovna institucija u Hrvatskoj koja u kontinuitetu stvara doktore veterinarske medicine.

Osobite zasluge za uspješno osnivanje Veterinarske visoke škole imali su veterinari Eugen Podaubsky, dr. Fran Gabrek i Stjepan Plasaj, kao i tadašnji povjerenik za prosvjetu i vjere dr. Milan Roje, koji je bio zaslužan i za osnutak drugih prosvjetnih ustanova u Zagrebu.

Veterinarskoj visokoj školi dodijeljena je dvokatnica Zemaljske potkivačke škole i prizemne dvorišne prostorije za smještaj klinika u Savskoj cesti.

Tako je škola mogla početi s radom prvim predavanjem iz predmeta Anatomija, koje je 13. studenog 1919. održao Jaroslav Sakar.

 

sto godina veterine u hrvatskoj markaVrijednost: 3,60 HRK
Dizajn: Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba
Fotografija: Alen Bregeš
Veličina: 29,82 x 35,50 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 13.11.2019.
Naklada: 100 000

 

Izvor: Hrvatska pošta

Sva izdanja maraka možete naručiti i kupiti preko Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak"

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.