Pater Antun Cvek – dobri duh Zagreba

 

pater antun cvek zigHrvatska pošta pušta u optjecaj 18. studenog prigodnu poštansku marku Pater Antun Cvek – dobri duh Zagreba.

Naklada izdanja iznosi 100 tisuća primjeraka, a autor marke je Zoran Čapalija, koji je za tisak prilagodio fotografiju autora Ratimira Delorka. Marka je izdana u arčiću od devet maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Nominalna vrijednost marke izražena je slovnom oznakom A koja odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u unutarnjem prometu te za dopisnicu/razglednicu u unutarnjem prometu.

Žig prvog dana je u uporabi 18. i 19. 11. 2019. u poštanskom uredu 10101 Zagreb.


Pater Antun Cvek, svećenik Družbe Isusove, veliki dobrotvor i prijatelj starih, bolesnih i siromašnih osoba.

Poznat je i kao „dobri duh Zagreba“ i jedan od najvećih humanitaraca hrvatskog naroda. Rođen je u Bizeku kod Zagreba 10. veljače 1934. godine. Izučio je zanat za autolimara, položio majstorski ispit i zaposlio se u ZET-u gdje je radio od 1957. do 1967. godine.

Te godine pristupa Družbi Isusovoj te studira filozofiju i teologiju. Zaredio se za svećenika 1974. godine. Od 1969. godine pa sve do smrti (2019.) rukovodi apostolatom starih i nemoćnih osoba.

pater antun cvek fdc

 

U Župi presvetog Srca Isusova, pri bazilici u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, osniva tzv. Prvu karitativnu grupu za posjete potrebitima. U isto vrijeme osniva i Zajednicu kršćanske ljubavi kao duhovnu i molitvenu potporu radu na terenu.

Godine 1990. iz tog apostolata rađa se i Katolička udruga Kap dobrote za pomoć najpotrebitijima, koju osniva zajedno sa svojim suradnicima. Od 2002. godine upravitelj je Zaklade Biskup Josip Lang, koje je jedan od utemeljitelja, a koja se brine za stare, bolesne i siromašne osobe.

U Glasniku Srca Isusova i Marijina više godina donosi izvještaje o teškom položaju starih i siromašnih osoba. Od tih članaka nastale su knjige: Iz dnevnika otpisanih, Živim, a ne postojim, Sjeti me se i Ne zaboravi me.

Preminuo je na glasu svetosti 2019. u 85. godini života. Za života je dobio mnoga priznanja te ga je za životno djelo odlikovao predsjednik RH odličjem Reda Danice Hrvatske.

pater dr. sc. Mijo Nikić predsjednik Zaklade Biskup Josip Lang


pater antun cvek markaVrijednost: 3,10 HRK, slovna oznaka A
Dizajn: Zoran Čapalija
Fotografija: Ratimir Delorko
Veličina: 29,82 x 35,50 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 18.11.2019.
Naklada: 100 000

 

Izvor: Hrvatska pošta

Sva izdanja maraka možete naručiti i kupiti preko Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak"

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.