Božićna poštanska marka 2019

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 22. studenog prigodnu poštansku marku Božić 2019.

Ovo prigodno izdanje tradicija je koju njegujemo od 1991. godine. U tih 28 godina Hrvatska pošta je na božićnim markama prikazala razne motive, a na ovogodišnjoj je svoje mjesto dobilo pročelje zagrebačke katedrale.

bozic 2019 zigAutori prigodne marke su Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, dizajneri iz Zagreba.

Marka je tiskana u arku od 20 maraka i karnetu od 10 samoljepljivih maraka. Naklada maraka u arcima iznosi 1 000 000 primjeraka te je tiskano 20 000 karneta s 200 000 primjeraka samoljepljivih maraka.

Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Nominalna vrijednost marke izražena je slovnom oznakom A koja odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u unutarnjem prometu te za dopisnicu/razglednicu u unutarnjem prometu.

Žig prvog dana je u uporabi 22. i 23. 11. 2019. u poštanskom uredu 10101 Zagreb.

Na ovoj je slici mir, posvemašnji mir. Vreva najljepšeg Adventa u Europi kao da se smirila u neke kasne (ili rane) sate.

Dolazi li to Božić i svijet se priprema u tišini, ili je netom prošao, pa ga, samo dan kasnije, upija ubrzani zaborav? Sve se danas bori protiv pamćenja, tisuće brzih slika, slapovi podataka, nesmiljena nadmetanja događaja.

bozic 2019 arak

Prošlost je odavno izgubila svoj status u vremenskom trinomu, sadašnjost se bori za vlastitu stvarnost, a budućnost je lakomo opsjela sve otkucaje života. Ali na ovoj slici nijemi svjedoci poriču rasap vremena.

Obnovljeno lice tisućljetne katedrale ekran je u dnu prizora, unoseći brojne male pozadinske priče i likove.Njihovu ukočenost gibaju mijene svjetlosti. Isprepletena s poviješću Zagreba i Hrvatske, katedrala je škrinja memorije i branik identiteta.

Historicizam koji je postao historija štiti njezinu golemu srednjovjekovnu šupljinu i vodi joj korijenje u vis. Ispred katedrale anđeo, na stupu na koji ga je postavio Herman Bollé, obnovitelj stolne crkve i njezin spasitelj od urušavanja, stoji u profilu, zagledan u božićno drvce.

Deminutiv u ovom slučaju ne odgovara velikom stablu, predstavniku prirode pred umjetnošću. Ono je pravilno, prekrasno i odgovara Božjem projektu, na koji su ljudi nadodali svoje svijetleće urese. Ispred bora, u prvom planu, vide se dvije adventske svijeće. Teško je znati jesu li upaljene tek dvije, ili je Došašće ispunjeno.

Moglo bi se reći da na ovoj slici Božić svijet pretvara u kuću. On je izašao iz topline domova da cijeli izvanjski prostor postane također topao dom. Ovo je slika Božića koji čeka: sve je spremno da čovjek uđe u sliku.

akademkinja Željka Čorak

bozic 2019 fdc

 

bozic 2019 markaVrijednost: 3,10 HRK
slovna oznaka A
Dizajn: Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, dizajneri iz Zagreba
Veličina: 29,82 x 35,50 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 22.11.2019.
Naklada: 1 000 000

 

Izvor: Hrvatska pošta

Sva izdanja maraka možete naručiti i kupiti preko Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak"

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.