Stota obljetnica postojanja tehničke visoke škole

 

100 obljetnica tehnicke visoke skole zigHrvatska pošta 28. studenog pušta u optjecaj prigodnu poštansku marku 100. obljetnica Tehničke visoke škole. Autorica prigodnog izdanja je Kristina Rismondo, dizajnerica iz Zagreba.

Motiv poštanske marke nominalne vrijednosti 3,10 kuna je tehničko ravnalo s vremenskom lentom. Naklada izdanja iznosi 100 000 primjeraka, a marka je izdana u arku od 20 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Žig prvog dana je u uporabi 28. i 29. 11. 2019. u poštanskom uredu 10101 Zagreb.

Povijesno razdoblje tijekom 19. i početkom 20. stoljeća bilo je, uza sve drugo, iznimno burno i za razvoj tehničkih znanosti u Hrvatskoj.

Začetnik ideje o institucionalizaciji hrvatskoga tehničkog visokog školstva bio je Klub inžinirah i arhitektah osnovan 1878. u Zagrebu.

Klub je 1884. promijenio ime u Društvo inženjera i arhitekata u Zagrebu. Akademska zajednica, a posebice tehnički fakulteti u Zagrebu, mogu biti zahvalni ovom klubu/društvu jer je ono 1891. iniciralo prve ozbiljne rasprave o tehničkoj visokoj naobrazbi, koje nije bilo u tadašnjoj Hrvatskoj kao dijelu Austro-Ugarske Monarhije.

Od prve inicijative pa do kraja Prvoga svjetskog rata zabilježeni su brojni pokušaji vezani uz osnivanje Tehničke visoke škole u Zagrebu (TVŠ).

100 obljetnica tehnicke visoke skole arcic

 

U javnosti se tih godina pokreće i akcija skupljanja novčanih priloga za osnivanje TVŠ-a, a prvi se znatnim darom odazvao dr. Juraj Žerjavić, župnik iz Marije Bistrice.

Najzaslužniji za osnivanje TVŠ-a bio je dr. Milan Rojc, predstojnik Odjela za bogoštovlje i nastavu u hrvatskoj vladi. Od Povjereničkog vijeća SHS-a ishodio je u prosincu 1918.

Naredbu o osnivanju TVŠ-a, da bi se nastava počela izvoditi u listopadu 1919. godine. Time se 1919. smatra početkom nastave i studija tehničkih znanosti u Zagrebu i Hrvatskoj.

Na TVŠ-u se provodila nastava arhitektonskog, građevno-inženjerskog, kulturno-inženjerskog, kemičko-inženjerskog, strojarsko-inženjerskog, elektro-inženjerskog, brodograđevno-inženjerskog i brodostrojarsko-inženjerskog odjela (u pojedinim razdobljima odsjeci) te geodetskog tečaja, koji 1920. također postaje odjelom.

100 obljetnica tehnicke visoke skole fdc

 

Tehnička visoka škola u Zagrebu i Tehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu (osnovan 1926.) čine temelje suvremenog razvoja tehnike u Hrvatskoj te su do danas, kada se obilježava 100. godišnjica osnivanja Tehničke visoke škole u Zagrebu, ostali jedne od najsvjetlijih točaka u hrvatskoj tehničkoj baštini.

Iz navedenih institucija izraslo je 12 današnjih tehničkih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su se osamostaljivali od 1956. do 1991. godine.

Danas, svi tehnički fakulteti tvore okosnicu suvremenih tehničkih znanosti, gospodarstva i kulture Hrvatske.

Desetci tisuća inženjera koji su završili studij na tehničkim fakultetima Sveučilišta u Zagrebu rade u domovini, ali i širom svijeta, te svakodnevno beskonačnu maštu i stvaralačke ljudske ideje pretvaraju u stvarnost.

Ivan Smolčić, univ. spec. mech. et nav. arch. (LZMK)
prof. dr. sc. Mislav Grgić (FER)


100 obljetnica tehnicke visoke skole markaVrijednost: 3,10 HRK
Dizajn: Kristina Rismondo, dizajnerica iz Zagreba
Veličina: 29,82 x 35,50 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 28.11.2019.
Naklada: 100 000
0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.