100. obljetnica Etnografskog muzeja u Zagrebu

Prigodno izdanje poštanske marke s motivom ogrlice od dukata

 

obljetnica etnografskog muzeja zigHrvatska pošta 23. siječnja 2019. pušta u optjecaj prigodnu poštansku marku u nakladi od 100 000 primjeraka posvećenu obilježavanju stote godišnjice zagrebačkog Etnografskog muzeja. Marka je izdana u arčiću od šest maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Žig prvog dana je u uporabi 23. i 24. 01. 2019. u poštanskom uredu 10101 Zagreb.
Autorica marke nominalne vrijednosti 3,10 kn je Alenka Lalić, a motiv na marki je ženska ogrlica od dukata iz Gundinaca nastala u 20. stoljeću.

Korijene Etnografskog muzeja nalazimo u Narodnom muzeju utemeljenom u Zagrebu 1846. jer su pojedine zbirke nakon razdvajanja u specijalizirane muzeje pripale Etnografskom muzeju.

Etnografski muzej je muzej s vizijom i poslanjem, muzej koji obilježava 100 godina samostalnog djelovanja na današnjoj lokaciji na Trgu Mažuranića 14 u Zagrebu, prepun planova za obnovu i inovativnih programa za publiku. I samu obljetnicu dočekuje radno uređujući svoju zgradu, jedinstvenu secesijsku građevinu koju je projektirao Vjekoslav Bastl za Trgovačko-obrtni muzej 1903. godine.

Korijene Etnografskog muzeja nalazimo u Narodnom muzeju utemeljenom u Zagrebu 1846. jer su pojedine zbirke nakon razdvajanja u specijalizirane muzeje pripale Etnografskom muzeju. Naredbom bana Hrvatske i Slavonije 22. listopada 1919. osniva se Etnografski muzej kao dio nacionalnog muzeja, a njegovim dijelom postaje više zbirki različitih provenijencija.

obljetnica etnografskog muzeja fdc

100. obljetnica Etnografskog muzeja u Zagrebu, FDC

 

To su etnografske zbirke povijesno-arheološkog odjela Hrvatskog narodnog muzeja, Muzeja za umjetnost i obrt, Hrvatskog školskog muzeja, Muzeja trgovačko-obrtničke komore i zbirke proizvoda pučkoga kućnog obrta pod nazivom Zbirka S. Bergera.

Naime, vlada je u travnju 1919. kupila spomenutu zbirku od industrijalca Salomona Bergera, koji je postao i prvi ravnatelj novoosnovanog Muzeja. Tijekom stoljeća brojni su istaknuti muzealci obogatili rad Muzeja svojim istraživanjima, prikupljanjem građe te publiciranim stručnim i znanstvenim radovima. Muzej je prepoznat po atraktivnim izložbama i projektima među kojima su mnogi nagrađeni i međunarodno prepoznati.

Angažiran je u zajednici, promiče multikulturni pristup i programe s osjetljivim skupinama. Današnji postav Etnografskog muzeja datira iz 1972. i u njemu je izložen mali dio prebogatoga fundusa koji sadrži oko 85 000 predmeta i 40 000 jedinica audiovizualne građe.

Stoga se uz pomoć europskih fondova intenzivno radi na novom muzejskom postavu koji će prikladno odgovoriti na potrebe posjetitelja 21. stoljeća.

Goranka Horjan ravnateljica Etnografskog muzeja u Zagrebu

 

obljetnica etnografskog muzeja markaVrijednost: 3,10 HRK
Dizajn: Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba
Fotografija: Nikola Šiško
Veličina: 35,50 x 42,60 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 23.01.2019.
Naklada: 100.000

 

Izvor: Hrvatska pošta

Sva izdanja maraka možete naručiti i kupiti preko Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak"

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

njuskalo

 

 

 


 
 

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.