ALBUMI - nekada se za čuvanje maraka koristila tzv. filatelistička bilježnica. U nju su se marke lijepe uz pomoć falca i to je osnovni razlog zašto je ovaj način pohrane nepraktičan. Falc je papirić koji je s jedne strane samoljepljiv, a s druge nije. Jedan rub samoljepljive strane lijepi se na marku, dok drugi na bilježnicu. Zbog toga marke nije jednostavno premještati i vaditi iz bilježnice, a pri skidanju falca s marke lako nastaju oštećenja na poleđini marke. Danas se za čuvanje poštanskih maraka koriste albumi različitih veličina i broja stranica. Klasični albumi za poštanske marke koji se najčešće koriste mogu imati različit broj listova te mogu biti različitih veličina. Listovi su izrađeni od kartonskog materijala koji je obično bijele ili crne boje. Na svakoj stranici se nalazi određeni broj redova za ulaganje maraka. Redovi su obično izrađeni od prozirnog ili pergamnog materijala. Između pojedinih listova u albumu nalaze se prelisti koji isto tako mogu biti od prozirnog ili pergamnog materijala. Ovakvi albumi mogu biti na različit način ukoričeni. Kao posebnu, ali i najinteresantniju vrstu albuma istakli bi ilustrirane albume. Oni na svojim stranicama imaju već u crno-bijeloj boji naslikanu marku i pripremljen džepić za prikazanu marku. Ovakvi listovi se mogu kupovati po godištima, kako je koja zemlja izdavala svoje marke. Ova vrsta pohrane maraka je najinteresantnija za filateliste koji skupljaju samo marke određene zemlje te na taj način stvaraju najbolji i najlijepši pregled vlastite zbirke.

ABC-DRŽAVE - pod tim nazivom podrazumjevamo skupinu južnoameričkih država kojima je bio cilj osloboditi Južnu Ameriku od raznih napada s mora. Kratica je sastavljena od država Argentine, Brazila i Čilea.

ABESINIJA - za domorodce pogrdan naziv za Etiopiju.

ABGENÜTZT - njem; ovu riječ u filateliji upotrebljavamo za istrošenost klišeja ili tiskarske ploče.

ABIME - fra; oštećen.

ABSTEMPELUNG - njem; žigosati marku poštanskim žigom.

ACHTECKIG - njem; osmerokut, npr. osmerokutna marka.

AEGAEISCHE INSELN, AEGEAN ISLANDS - Egejski otoci.

AEGYPTEN - Egipt.

AETHIOPIEN - Etiopija.

A.E.L.E. - kratica organizacije Association Européenne de Libre Echange - Europska organizacija slobodne trgovine.

AEROFILATELIJA - sakupljanje i proučavanje poštanskih maraka i svega ostaloga povezanoga s zračnom poštom.

AFFRANCHISSEMENT - fra; poštarina.

AFGANI (AFA) - novčana jedinica u Afganistanu i međunarodna kratica za nju.

AFGANISTAN - republika, islamska država u centralnoj Aziji s površinom od 647.500 km² i 18.8 miljuna stanovnika. Marke izdaju od 1870., izvan države su priznate nakon uključenja u UPU 1928. godine.

AFRIKA - drugi najveći kontinent koji mjeri od sjevera prema jugu cca 8.000 km, od istoka prema zapadu cca 7.500 km.

AGÜERA LA - španjolska kolonija u Africi za koju su bile izdane posebne marke između 1921. i 1923. godine.

ÄHNLICH - njem; sličan, jednak.

AIR ACCIDENT COVER - eng; izraz koji se koristi za pošiljku koja putuje na neko odredište i koja je doživjela oštećenje. Koriste se još nazivi "Crash Cover" i "Wreck Cover" - koji se koristi još za pošiljke oštećene u brodskom ili vlakovnom prijevozu.

AIR MAIL - eng; zračna pošta.

AITUTAKI - otok u Tihom oceanu pod novozelanskom upravom. Posebne marke je za otok izdavao Novi Zeland od 1902. - 1927. godine. Od 1932. su koristili tuđe marke da bi 1972. ponovo počeli koristiti svoje.

AJMAN - najmanji emirat Ujedinjenih arabskih emirata na jugozapadu Arabskog poluotoka. Marke su izdavane od 1964. - 1972. godine.

AKVAREL - sa vodenim bojama nacrtana slika. Na markama se ova tehnika koristi u offset tisku.

ALBANIJA - republika, koja se nalazi na srednjem dijelu zapadne obale balkanskog poluotkoka (28.700 km², 3.4 miljuna stanovnika). Marke izdaje od 1913. godine.

ALGERIE - Alžir.

ALLSEITIG - njem; na svim stranama, npr. na svim stranama zupčana.

ALŽIR - republika, država u sjevernoj Afici sa izlazom na Sredozemno more. Njena površina je 2.381.741 km² i ima 27.3 miljuna stanovnika. Do 1962. je bila pod Francuskom upravom, a kasnije je postala samostalna država. Od 1924. - 1926. imala je francuske marke s pretiskom "ALGERIE", a kasnije je koristila vlastite.

A.M.G. - pretisak na taljanskim markama koji se upotrebljavao pod savezničkom upravom na kraju Drugog svjetskoga rata. Kratica znači: "ALLIED MILITARY GOVERNMENT".

A.M.G./V.G. - pretisak na taljanskim markama koji se upotrebljavao pod savezničkom upravom na kraju Drugog svjetskoga rata. Kratice znače: "ALLIED MILITARY GOVERNMENT/VENEZIA GIULIA".

A.M.G./F.T.T. - pretisak na taljanskim markama koji se upotrebljavao pod savezničkom upravom na kraju Drugog svjetskoga rata. Kratice znače: "ALLIED MILITARY GOVERNMENT/FREE TERITORY TRIEST".

A.M.POST - natpis na markama Njemačke izdanih za vrijeme britanske i američke okupacije poslije Drugog svjetskog rata. Kratica znači: "ALLIED MILITARY POST".

ANALOGO, ANALOGUE - talj. fra; sličan, jednak.

ANGOLA - republika, država na jugoistoku Afrike, uz Atlasnki ocean. Njena površina je 1.246.700 km² i ima 10.7 miljuna stanovnika. Poštanske marke je počela izdavati već 1870. godine. Samoupravu je dobila 1964. godine.

ANHÄNGSEL - njem; privjesak.

ANTIOKIJA - pokrajna u južno američkoj republici Kolumbiji koja je izdavala svoje marke od 1868. - 1904. godine.

A.P.E. - kratica za Europski parlament. Kratica znači: "Assemblée Parlamentaire Européenne".

A. P. O. - kratica znači: "Army Post Office" - vojni poštanski ured.

ARDOISE - fra; svijetlo siva boja.

ARGENTINA - država u Južnoj Americi, druga po veličini, republika, površina 2.77 miljuna km², 34 miljuna stanovnika, novčana jedinica je peso. Marke izdaje od 1858. godine.

ARMOIRIES - fra; grb.

AVIONSKE MARKE - namijenjene su frankiranju avionskih pošiljki. Nekada je njihova upotreba bila zabranjena za pošiljke koje nisu avionske i obratno.

 

Izvor: Hrvatski Filatelistički Savez

 

 

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.